Rödvinstasting med Blomus

söndag 11 oktober 2020




För att inte helt tyna bort i dessa pandemitider, är det viktigt att ha socialt umgänge nu och då. Inga stora tillställningar, men 4-6 symptomfria vänner på en liten middag eller vinprovning till exempel. Dessutom får du annat att tänka på när du gör dina förberedelser, må det sen vara att läsa in sig på vinerna som ska provas eller tillaga allt gott till middagen/lunchen. Så här gick det till hos oss här på Landebistro för ett par veckor sedan.



Vi testade 3 stycken rödvin före middagen och sedan under middagen ytterligare en italienare (Il Falcone).

1. Amarone della Valpolicella 2010, Antiche Terre Venete, ca 30 euro

2. Roda II, Reserva 1998, Rioja, ca 60 euro

3. Vinhas do Ocidente 2019, Portugal, 9 euro

1. Amaronen klassades som kryddig, smakrik och elegant. Generös doft med inslag av mörka körsbär, choklad och kryddor. I smaken fanns inslag av ek, mörka körsbär och russin. Lite sötma, behaglig lång eftersmak. Bäst i test enligt de flesta.

2. Rodans druvor består av tempranillo, garnacha och graciano. Vinet görs uteslutande på druvor från 35-100 år gamla stockar och lagras upp till 14-15 månader på fat. Detta vin har tillhört mina favoriter, men nu tyckte jag det var intetsägande. Eventuellt hade det lagrats lite för länge. De övriga i gänget blev också förvånade över att detta var det dyraste vinet. Så kan det gå!

3. Portugisen var medelfyllig med medelhöga tanniner, toner av mörka körsbär, svartvinbär, plommon, kakao, vanilj. Rätt så kryddig. Fick högt betyg av samtliga. Värd att testa!

4. Il Falcone Riserva 2012, Castel del Monte, var inte med i den egentliga tastingen, utan dracks till huvudrätten. Vinet är fylligt och kryddigt. I smaken kan också skönjas körsbär, plommon, vanilj och örter. Ett mycket trevligt vin som matchade lammfilén och tomat-svamprisotton perfekt. Kostar ca 25 euro.
 


Vinerna hälldes i olika karaffer, eftersom det var en blind tasting. Det var min makes uppgift. En av karafferna vi använde är Blomus fiffiga dekanteringskraff med luftningsinlägg (Blomus wine decanter Alpha with aerator).Vinet luftas långsamt på vägen ner i karaffen och den stora runda bottendelen låter vinet andas ordentligt. Vinet strilar ner i karaffen genom en sil med en dekorativ glasblomma och luftas samtidigt. Sildelen kan avlägsnas, vilket underlättar rengörningen. Det finns en liten urgröpning i bottnen där man kan placera några fingrar för att få ett bättre grepp vid serveringen. Bästa karaffen jag handskats med!






Eftersom det här är ett betalt samarbete med Textilkompani www.textilkompani.fi vill jag slå ett slag för några övriga Blomus produkter som jag har i min ägo. Brödkorgen med tvättbart tyginlägg är stilig i all sin enkelhet. Den är rostfri, minimalistiskt vacker och i princip evig. Och platsar väl till och med på ett festdukat bord. Tyginsatsen kan tvättas och utan tyginsats är korgen trevlig att använda som fruktkorg.



Den stora sköna pläden jag myser under är Blomus Nea pläd. Jag hoppas du ser hur skön den är? Den är till och med  tillräckligt stor för att täcka två turturduvor: 130 x 180 cm och finns i fyra olika färgställningar. Den andra sidan är alltid naturvit. Materialet är hälften bomull, hälften akryl och ytan har ett behagligt silkigt lyster.







I Blomus sortiment finns också enkla och stilrena ljuslyktor såsom den här Calma. Materialet är ljusgrå betong och klarglas.



Den gröna vasen som är fylld med vildvin är också en Blomus produkt. Storleken är så perfekt den kan bli för vilket blomsterarrangemang som helst. Mitt tidigare inlägg om Blomus finns att läsa här 

Här hittar du det tyska Blomus återförsäljare i Finland




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar