Höstlig rödbetssoppa

onsdag 25 september 2019




Rödbetan är en riktig skönhet med sin djuplila färg … som visserligen kan vara svår att avlägsna.  Använd kökshandskar och var försiktig så går det nog bra. I den här soppan finns det förutom rödbeta, blomkål, lök, vitlök, squash och örter. Jag rostade grönsakerna först i ugnen och kokade dem sedan färdiga i buljong. Slutligen mixade jag soppan slät och serverade den med rostade kurbitsfrön och smulad getost. Supergott, hälsosamt och en fröjd för ögat.

Ingredienser till första plåten med grönsaker:

1 blomkålshuvud i mindre bitar, använd också bladen
1-2 gula lökar i bitar
1 mellanstor squash (jag använde gul och avlägsnade det hårda skalet)
salt
svartpeppar
rapsolja
fransk dragon
timjan


Ingredienser till plåten med rödbetor:

1 jättestor rödbeta eller 2-3 mindre, skalade och skurna i bitar
1 kluster vitlök, ituskuret
mycket oreganoblad
salt
svartpeppar
rapsolja




1. Rosta plåtarna med grönsaker i 200 grader tills grönsakerna är al dente.

2. Häll dem i en kastrull och häll på kokande vatten så att det täcker. Sätt till den rostade vitlöken utan skal (lämna bort lite klyftor om du inte vill ha mycket vitlökssmak) och buljongtärningar eller grönsaksfond.

3. Koka ihop i 5-10 minuter.

4. Blanda ner 100 g Crème Bonjour -ost med smaken bacon & lök.

5. Mixa soppan slät. Avsmaka med lite vit balsamico/vinäger och riv ner lite pepparrot enligt smak. Pressa ännu ner saften från en halv citron.




Om du inte är nöjd med smaken kan du justera den till belåtenhet helt på ditt eget sätt. Jag serverade lite rostade kurbitsfrön och smulad getost i min soppa och tyckte den smakade sagolikt just så.






Under etiketten "rödbetor" hittar du bloggens övriga rödbetsdelikatesser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar