Aubergine hör till mina favoriter, men jag vet att många tycker den är svår att tillaga. Det viktigaste är att ha tålamod att låta den stå inne i ugnen tillräckligt länge så att den säkert är genommjuk, annars har den en gummiaktig konsistens som inte alls är tilltalande.
Här skär man snitt i auberginerna, marinerar dem med en pasta på vitlök, ingefära, chili, salt och olja och rostar dem långsamt i ugnen. Sedan breder man på en underbar blandning bestående av tamarind, honung, miso och vatten och sätter in dem på nytt i ugnen för att karamelliseras. Avslutningsvis vårlök, koriander och lime och du har en ljuvlig vegetarisk rätt. Receptet är Jamie Olivers.
Här skär man snitt i auberginerna, marinerar dem med en pasta på vitlök, ingefära, chili, salt och olja och rostar dem långsamt i ugnen. Sedan breder man på en underbar blandning bestående av tamarind, honung, miso och vatten och sätter in dem på nytt i ugnen för att karamelliseras. Avslutningsvis vårlök, koriander och lime och du har en ljuvlig vegetarisk rätt. Receptet är Jamie Olivers.
Ingredienser för 4 portioner:
2 auberginer (jag fördubblade receptet och använde 10 babyauberginer; finns i etniska mataffärer)
2 små gröna chilin
en halv knippe koriander
4 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
1 lime
4 vårlökar
200 g körsbärstomater (på kvist)
(nöt)olja
Till glaseringen:
1/2 tsk honung
3 msk vit Misopasta
1 msk tamarindpasta
1. Värm ugnen till 180 grader.
2. Skala ingefäran och vitlöken och skär chilin i tunna skivor. Gör snitt i auberginerna med en liten vass kniv.
3. Riv ingefäran och mosa den med vitlöken, chilin och lite salt i en mortel tills du har en tjock pasta. Blanda i en aning olja så att blandningen blir lite lösare. Massera in pastan på och i snitten i auberginerna.
4. Placera auberginerna på en ugnsplåt/i en ugnsform, fördela kvisttomaterna runt omkring och ställ i ugnen i ca 40-60 minuter. tills auberginerna är riktigt mjuka. Vänd dem några gånger medan de står inne.
5. Medan auberginerna steks i ugnen, putsar och skivar du vårlöken och hackar grovt både korianderstjälkarna och bladen. Lägg dem i en skål och pressa över limejuicen och blanda om.
6. Glazen: Blanda ihop tamarind, honung och miso och sätt till vatten så att du får en tjock glaze. Ta ut aubergineplåten efter 40-60 minuter (kolla att auberginerna faktiskt är riktigt mjuka också inuti) och fördela misoglazen över dem. Höj ugnstemperaturen till 200 grader och ställ in auberginerna att karamelliseras i ca 15 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna en aning.
7. Avlägsna stjälkarna och skär auberginerna i mindre bitar. Blanda ner vårlök-korianderhacket och servera. Jag strödde lite smulad fetaost över för jag tyckte att rätten blev ännu smarrigare då. Jamie använde ingen ost i receptet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar