Långfredagens middag inleddes med den här superläckra laxrätten där wasabi nötsmulet som jag svängde laxen i innan stekningen gav en härligt crunchig lax. Sedan strödde jag gurktärningar och vårlök i risvinäger-sockerlag över den skurna laxen. Sista finishen var den goda citronmajonnäsen och lite gröna blad. En alldeles ljuvlig förrätt men passar lika bra på buffén. Bilderna är från två olika tillfällen...den första från sommaren 2018, men där saknas gurkblandningen, som hade gömt sig i köket och fisken är inte skuren i skivor.
Ingredienser för 4-6 personer:
ca 450 g ryggbit av lax
1,5 dl wasabinötter (använde Lidls)
1,5 msk rapsolja
1,5 tsk flingsalt
1 liten gurka
3 salladslökar
3-4 msk risvinäger
1 msk strösocker
2-3 dl (Hellmanns) majonnäs
1,5 msk yuzy- eller citronsaft
3 krm salt
nymald svartpeppar
Garnering:
salladsmix och microgreens
3 msk furikake eller rostade sesamfrön
Ingredienser för 4-6 personer:
ca 450 g ryggbit av lax
1,5 dl wasabinötter (använde Lidls)
1,5 msk rapsolja
1,5 tsk flingsalt
1 liten gurka
3 salladslökar
3-4 msk risvinäger
1 msk strösocker
2-3 dl (Hellmanns) majonnäs
1,5 msk yuzy- eller citronsaft
3 krm salt
nymald svartpeppar
Garnering:
salladsmix och microgreens
3 msk furikake eller rostade sesamfrön
Gör så här:
1. Lägg laxen i frysen och låt den bli genomfryst. Ta ut den och låt tina något.
2. Mixa wasabinötterna till ett fint smul. Vänd laxen i hälften av smulet. Stek den runt om i olja ca 20 sekunder per sida i het stekpanna. Strö över flingsalt och vänd laxen i resterande wasabismul. Skär laxen i 1-2 cm tjocka skivor. Lägg dem med snittytan ner på ett fat.
3. Skala, kärna ur och fintärna gurkan. Ansa och finstrimla salladslöken. Blanda gurka och lök med vinäger och socker.
4. Rör ihop majonnäsen med yuzu-/citronsaften. Krydda med salt och peppar. Spritsa eller klicka på majonnäsen. Strö över gurksallad och furikake och lite ätbara blommor om du råkar ha!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar