Sötpotatisgnocchi med brynt salviasmör + vintips

torsdag 19 april 2018



 Om du vill visa vad du går för tycker jag du ska sätta igång med att göra de här sötpotatisgnocchina. Jag hade vissa problem med att få en lämplig konsistens på degen, vilket kan ha berott på att mitt vetemjöl tog slut och jag var tvungen att använda dinkelmjöl i stället. Men slutet gott, allting gott ... det tog sin tid men gnocchina höll ihop till sist och utseendemässigt får de godkänt men inte mer. Smaken är i alla fall fantastisk: gnocchina består förutom sötpotatisen och mjölet av vita burkbönor + lite spad och parmesanost. Ugnsrostad broccoli och gott salviasmör serveras tillsammans med gnocchina. En himmelsk kombination! Receptet taget ur Lantliv mat & vin med mina ändringar inom parentes.

4 portioner:

600 g sötpotatis
1 msk koncentrerad grönsaksbuljong
vatten
salt
250 g broccoli
olivolja
1 burk vita bönor, ca 400 g
2 dl finriven parmesanost + lite till servering
ca 4 dl vetemjöl (jag behövde betydligt mera)
1 kruka salvia
150 g smör
1 chili (2)
1 vitlöksklyfta (2)

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i buljong, salt och vatten. Häll av vattnet och låt sötpotatisen ånga av och svalna något. 

2. Dela broccolin i mindre buketter. Skala stammen och skär den i mindre bitar. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Häll över olja + lite salt och rosta broccolin i ca 12 minuter tills den har fått fin färg. 

3. Häll av spadet från bönorna men spar det. Skölj bönorna och mixa dem med sötpotatisen och 4 msk av bönspadet. Blanda med osten och mjölet, litet i taget, till en fast smet. Jag använde matberedare. Mängden mjöl beror på hur mycket vätska det är i potatisen men smeten ska bli så fast att den håller ihop vid kokningen. Blir du osäker kan du testa att sjuda en liten degklump.

4. Dela degen i 4 delar och rulla ut till långa rullar. Skär varje rulle i 15-20 bitar och tryck till dem med en gaffel. Lägg dem på en mjölad bricka. De kan förberedas och läggas på en övertäckt bricka i kylskåpet innan kokningen.

5. Repa salviabladen. Bryn smöret i en kastrull eller stekpanna tills det doftar nöt och är ljusbrunt. Lägg i salviabladen och låt dem fräsa med en stund. 

6. Kärna ur och hacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Fräs dem mjuka i olja i en stor stekpanna. 

7. Sjud gnocchin i saltat vatten. De är färdiga när de flyter upp.

8. Lägg dem i pannan med vitlöken och chilin och låt dem få färg.

9. Lägg upp gnocchin på tallrikar med broccolin, häll över smöret och riven parmesanost. Kanske lite svartpeppar också.




Platsar inte på listan över mina vackraste skapelser!



Till rätten drack vi ett synnerligen gott italienskt vin gjort på druvan Nero d'Avola. Fruktig och fyllig smak med lite sötma, inslag av lakrits, salvia och vanilj. Eftersmaken var lång och en aning söt. Rekommenderas till grillade kötträtter men vi tyckte det satt som en smäck till den här grönsaksrätten också. Ett allroundvin från Sicilien till det förmånliga priset 11 euro. Assistenten fick nog inte smaka.


Gillar du sötpotatis/batat? Det går ju att göra nästan vad som helst av den vackra och hälsosamma bataten. Jag ger länkarna till 3 st beprövade och fungerande recept här:





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar