Sent omsider vankades den årliga familjemiddagen med kräftor på menyn. Eftersom vi tycker att det ska skymma ute så man kan mysa i stearinljusens sken när man mumsar och sörplar i sig kräftorna så väntade vi tills mörkret lagt sig. Hungrig kan man ju inte gå så länge och jag hade förberett svampköttcannelloni med lite ugnsgrönsaker som vi startade den tidiga kvällen med. Fantastiskt gott var omdömet … problemet var att inte äta sig för mätt utan klara av att lämna lite utrymme i magsäcken för kräftorna. Jag har gjort en liknande cannellonigratäng utan kött tidigare … det receptet är ett av de första jag publicerade när jag startade bloggen för två år sedan.
Ingredienser:
ca 300-400 g cannellonituber
300 g färsk svamp eller ca 1-2 dl torkad (jag tog Karl Johan)
ca 400 g köttfärs
1 stor gul lök, hackad
1 stor vitlöksklyfta
50 g smör
färsk timjan
salt
svartpeppar
(50 g riven parmesan)
4-6 dl mellangrädde/matgrädde/blandning av mjölk och grädde
ca1dl vatten
ca 4 dl vispgrädde
svampfond/svampspad
riven ost till gratineringen
1. Blötlägg den torkade svampen i varmt vatten i ca 10 minuter. Spara vattnet. Finfördela den färska svampen.
2. Bryn köttfärsen i smör.
3. Stek den hackade löken i smör på mellanvärme tills den är mjuk. Lägg i den finfördelade svampen, riven vitlök, timjan, salt och peppar och fortsätt steka i 5-10 minuter. Blanda ner köttfärsen och parmesan. Sätt till lite svampspad/svampfond + lite grädde så du får en lämpligt lös massa att fylla tuberna med. Placera de fyllda tuberna i ett lager i en smord ugnsform.
4. Blanda samman grädde, vatten och svampfond och smaksätt med timjan, salt och peppar. Det behövs ganska mycket vätska då de torra cannellonituberna drar i sig en hel del och de måste täckas av vätskan för att resultatet ska bli bra. Häll gräddblandningen över tuberna och strö över riven ost. Ställ in formen i 200 graders ugn och låt stå inne ca 25 minuter. Häll på mer vätska vid behov.
Som tillbehör hade vi krokiga morötter och de sista rödbetorna från köksträdgården. Jag kryddade dem med salt, peppar och za'atar och hällde på lite ekologisk gotländsk rapsolja. Blandade om med händerna à la Jamie Oliver och satte in dem i 225 gradig ugn i ca 10 minuter.
Så till vintipset:
19 Crimes Red Blend från Australien. Ett internationeltt prisbelönt vin som rekommenderas till grillat, kraftigare pastarätter och allehanda kötträtter. Vi har testat det både till grillat och nu till den här gräddiga pastarätten och tycker att det är ett prisvärt vin som passar till det mesta. Det är medelfylligt, men vi tycker att det lutar mer mot det fylliga hållet. Det bäriga och fruktiga vinet innehåller 11 g restsocker och i den behagliga eftersmaken kan skönjas vanilj-, choklad- och cederträtoner. Flaskan är inbjudande med sitt frostade glas och intressanta etikett. Du kan läsa mer om personen på etiketten här
www.mynewsdesk.com/se/treasurywineestates/pressreleases/sverigepremiaer-foer-19-crimes-viner-med-en-unik-historia-2012021
och på engelska här
Och vinet kostar ca 12 euro. Inte illa för den pengen! Vinet tillhör beställningssortimentet, men man kan hitta det i t.ex. Stockmanns Alkos hylla.
Dags för de härligt röda kräftorna. I år valde jag att köpa färdigkokta kräftor från tre olika ställen. 1) Wallins i Åbo saluhall, 2) Citymarket, Åbo Kuppis och 3) Stockmann, Åbo.
Nummer 1) avgick med segern vad beträffar smaken, trots att de var i minsta laget. Nummer 2) var nästan lika goda och en aning större. Nummer 3) var 12+ i storleken, men tyvärr hade kräftkokaren sparat på kryddorna, så de var en besvikelse.
Vi hoppar över nubben till kräftorna (om vi inte har gäster, för då ska det sjungas) och njuter hellre av en god champagne till de små krabaterna.