RISOTTO AI FUNGHI - SVAMPRISOTTO

fredag 9 september 2016

Eftersom stekt svamp ofta ser lite läskig ut så inleder jag med en vacker bild av färska soppar...från två år tillbaks då skörden var enorm. I år har jag inte plockat många soppar eller svamp överhuvudtaget men hösten är inte slut ännu så vi lever på hoppet...
Har fortfarande olika sorters torkad svamp i papperspåsar i torrskåpet: stensopp, aspsopp, svart trumpetsvamp och trattkantareller. Kantarellerna bor i frysen.


Dethär risottoreceptet är faktiskt det bästa jag råkat på. Det är taget ur Antti Vahteras förträffliga kokbok: "Hyvän maun rajoilla". Idén här är att använda torr vit vermouth i stället för vitt vin...ger en fylligare och mustigare smak. Här kommer receptet(med mina ändringar).

50 g torkade stensoppar/Karl Johan eller övriga soppar(färska går)
1/2 kilo  färska skogssvampar, kantareller eller trattkantareller( går bra att bland ned några små hattar av stolt fjällskivling också)
olivolja
2 vitlöksklyftor
havssalt
svartpeppar
saft från en citron
3/4 l hönsbuljong(+ svampspad från blötläggningen)
100 g smör
1 finhackad rödlök
250 g risottoris
4 cl torr vit vermouth(var generös)
100 g riven parmesan(använde hälften Västerbotten)

Stek skogssvamparna i oljan så de blir "torra". ( Om du använder torkad svamp så blötlägg den i varmt vatten 10-15 minuter.)
Ställ dem sedan åt sidan.
Blötlägg sopparna(spara blötläggningsspadet) och pressa torra genom en sil. Stek dem och den pressade vitlöken lätt i stekpannan. Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt citronsaften.
Smält hälften av smöret och tillsätt lite olivolja. Bräsera rödlöken. I med riset och rör om tills det blir "oljigt". Häll i varm hönsbuljong(och svampspad) en slev åt gången. Sätt till sopparna och löken. Fortsätt späda med buljong (och kom ihåg att röra hela tiden) tills riset är "al dente". Slutligen i med skogssvampen, den torra vermouthen, resten av smöret och rikligt med parmesan. Kom ihåg att risotton ska vara nästan rinnande!
Blanda om och servera. 

Till denna smarriga svamprisotto passar ett Pinot noir rödvin som handen i hansken. Bon appétit mes amis!
Nu vill assistenten gå och bowla...få se hur det går!

2 kommentarer:

 1. Tack för din kommentar på min blogg. Risotto är så gott och din ser väldigt god ut.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du tog dig tid...titta gärna in igen nån dag! Trevlig mathelg till dig också!

   Radera