Stekt aspsopp med balsamico

fredag 6 oktober 2017



Alla soppar är fantastiskt goda tycker jag. Aspsopp och tegelsopp förekommer rikligt i mina trakter men de stora exemplaren är ofta maskätna, så det behövs goda ögon vid putsningen. Bli inte förskräckt när du skär sopparna i bitar ... snittytan blir nämligen blå efter en stund, men så ska det vara. Du måste steka dem i ca en halv timme innan du äter dem för annars kan det hända att magen börjar krångla. Lök, vitlök, salvia och balsamico gör den här lilla rätten till en ren och skär delikatess.

Du behöver:
ca 200 g aspsoppar i bitar
1 gul lök i skivor
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade/i tunna skivor
färsk salvia
olja 
salt
peppar
balsamico

Stek sopparna på låg värme i ca 20 minuter, först utan olja några minuter tills de har avgett största delen av sin vätska och sedan i oljan. Sätt till löken efter 20 minuter och fortsätt steka i ca 5 minuter. I med vitlöken och salvian de sista 5 minuterna. Salta och peppra. Häll på balsamico enligt tycke och smak och servera.





Vi åt svampwoken med smörstekta gösfiléer och en mangold-quinoa-tomatröra. Himmelskt gott. Svampwoken passar naturligtvis fint ihop med en stekt/grillad köttbit/kyckling också. Eller varför inte en grönsallad. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar