Svampmacka med pocherat ägg

fredag 20 oktober 2017



Svamp, tamarind, tabasco, vermouth, vitlök, spenat och smetana är hörnstenarna i denna svampmacka. Ett gott bröd behövs underst och ett pocherat ägg överst. Alltså en svampmacka med twist. Så gott när ägget rinner över svampen och blir som en sås. Lämplig som lunch eller kvällsgodis.

För 4-6 mackor behöver du:
ca 1 kg svampar (jag blandade Karl Johan, kantareller, trumpetsvamp och trattkantareller)
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
3-4 tsk tamarindpasta
tabasco enligt smak
salt 
svartpeppar
4 msk vermouth
5-6 msk smetana

Pocherade ägg:
1 liter vatten
1 msk ättika
1 msk havssalt
4-6 ägg

250 g färsk spenat
4-6 skivor gott bröd

1. Skär svamparna i mindre bitar och lägg dem i torr panna på medelvärme så att vätskan kokar bort. Finfördela vitlöksklyftorna och fräs dem lätt i smör. Lägg till svampen, tamarinden, tabascon, salt och peppar. Stek dem i 4-5 minuter tills vätskan har kokat in. Tillsätt vermouthen och stek ännu en stund. Blanda ner smetanan.

2. Pochera äggen. Koka upp vattnet och tillsätt salt och ättika. Knäck äggen i en kopp. Gör en virvel i det kokande vattnet med hjälp av en träsked och häll försiktigt ned äggen (2-3 åt gången) i det porlande vattnet så nära vattenytan som möjligt. Rör inte vid äggen efter det utan låt dem småkoka i ca 4 minuter.  Koka ytterligare en minut om du inte vill ha ett rinnigt ägg. Lyft upp dem med en hålslev.

3. Värm spenaten och smaksätt den med 1/2 tsk salt och 1/2 tsk socker och en smörklick. Rosta brödskivorna. Fördela spenat, svampblandning och pocherade ägg på bröden. Avsluta med lite flingsalt/chilisalt/svampsalt och svartpeppar.








Om du letar efter recept med svamp så kan jag varmt rekommendera följande:




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar