Flarn med 3 sorters lök, fänkål och svamp

fredag 2 mars 2018



En rulle smördeg eller puff pastry är det alltid bra att ha i kylskåpet har det visat sig. Av den trollar du snabbt fram drinktilltugg, tapas, förrätter, pajer, bakelser och pastejer. Fritt fram att fylla med vad som helst: antingen salt eller sött. Här valde jag att först karamellisera rödlök, schalottenlök och vitlök och sedan kombinera det med tunt skivad fänkål och spännande asiatiska svampar som fanns i den lokala K-affären under de olympiska spelen i Korea. Det går bra med torkade svampar eller enbart champinjoner. Eller så byter du ut svampen mot kyckling, kött eller fisk. Varför inte ett helt vegetariskt flarn med olika grönsaker? Kolla vad du har i gömmorna och använd det.

Ingredienser:
1 rulle smördeg, typ Lidls puff pastry
2 rödlökar, tunt skivade
2 bananschalottenlökar, tunt skivade
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 fänkålshuvud, tunt skivat
1 förpackning Asian Mix svamp 250 g
 smör + olja
honung
(rosmarin)
svartpeppar
(chili/ört)salt

1. Skiva lökarna och fänkålen tunt på en mandolin. Putsa och skär svampen i mindre bitar. Fräs löken i smör + olja på mellanvärme i 2 minuter. Häll över 1-2 msk honung (och sätt till en kvist rosmarin) och låt löken karamelliseras några minuter. Fräs under tiden fänkålen i en annan stekpanna i lite smör + olja i några minuter så den mjuknar. Blanda sedan löken med fänkålen och krydda med salt och peppar.

2. Stek den skurna svampen i smör-oljeblandning några minuter på hög värme. Krydda.

3. Rulla ut degen på bakpappersklädd plåt. Rulla kanterna inåt en aning  och tryck till dem så att fyllningen hålls på plats. Nagga bottnen med en gaffel och pensla kanterna med vatten eller uppvispat ägg. Fördela lökfänkålsblandningen  utanpå och sedan svamparna.

4. Sätt in plåten i 225 grader varm ugn i 20-25 minuter.












Ypperliga som en liten förrätt/tapas till ett glas bubbel för att inleda den härliga helgen!

Här har jag använt puff pastryn till bärtarteletter. Receptet för tankarna till den sköna sommaren som hoppeligen är på intågande! 




1 kommentar: