SVAMPARNAS ROLLS ROYCE-STOLT FJÄLLSKIVLING

söndag 25 september 2016


Skådespelarkocken Per Morberg kallar den för lyxsvamp och jag är benägen att instämma efter att ha experimenterat fram denna ljuvliga svampsås på enbart stolt fjällskivling. 3-stjärnig svamp dessutom. Den tunna sega ringen som sitter löst runt foten ska ätas rå genast...den smakar lite sött och nötaktigt. Man hittar dem ofta i kohagar i mängder. De här unga exemplaren på bilden är de bästa tycker jag...vet att många plockar de utslagna hattarna och steker dem som biffar men jag föredrar de här "äggen". Benen kan man torka och smula i soppor och såser.
Till såsen behöver du:
ca 10-12 st små fjällskivlingar i bitar
2 finhackade schalottenlökar
rikligt med smör att steka i
ca 1 dl torrt vitt vin
ca 2-3 dl grädde
lite örtolja

Smält smöret i stekpannan och lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den blir "torr", du behöver faktiskt ganska mycket smör. Sätt till löken mot slutet och 1 dl torrt vitt vin(tog Gewürtztraminer som vi också drack till rätten) samt ca 2 dl grädde(15%) och sjud i några minuter. Satte också till lite vatten.


Till örtoljan behövs:
en handfull dragon
en handfull timjan(eller vad man nu gillar och tycker passar)
1 vitlöksklyfta
Maldonsalt
ca 2 dl god olivolja

Finfördela örterna i en mortel, i med vitlöken och saltet och lite olivolja. Mortla så du får en fin grön sås, lägg till olja efter hand tills du får en lämplig konsistens.
När såsen är klar rör du ner ca 1 msk örtolja. Avsmaka och kolla sältan.
Pasta i någon form(välj det du gillar) är gott till. Jag använder ofta denna organiska svartbönespaghetti som kanske inte ser så aptitretande ut men är god och full av nyttigheter. Kokas i 5 minuter.
Vid serveringen skedar man över resten av örtoljan och så äter man bums...denhär svamprätten är inte god kall! Hyvlad parmesan är gott till och några varv med svartpepparkvarnen!


Hela familjen har njutit av den sista soliga septembersöndagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar