Kaningryta deluxe + vintips

torsdag 9 november 2017Kanin syns mer sällan på våra matbord än till exempel i mellersta och södra Europa. Om du nu inte själv är jägare så går det att köpa färdigt putsade vakuumförpackade hela kaniner i välförsedda mataffärer. I Finland säljer åtminstone Stockmann och saluhallarna ofta franska kaniner. Hare kan tillredas på samma sätt: den har dock en starkare viltsmak än kaninen. Receptet tog jag från DinVinguide.se. Rätten är italiensk och det ursprungliga namnet är Coniglio ai capperi.

Ingredienser för 4 personer:
1 kanin, delad i ca 6-8 bitar
60 g smör
2 msk olivolja
1-2 msk mjöl
2,4 dl rött vin
ca 5 dl kyckling- eller kalvbuljong
40 g torkad Karl Johansvamp/stensopp
50 gram kapris, helst i grovt salt (borsta bort saltet före användning)
2 sardeller eller anjovisfiléer
1 kruka örter, t.ex. rosmarin, persilja, salvia
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt
peppar

1. Smält ca 40 g av smöret i en stor gryta tillsammans med olivoljan. Pudra kaninbitarna med mjölet och bryn dem i 8-10 minuter. Häll på vinet, buljongen och lite av örterna samt salt och peppar. Låt koka under lock ca 30 minuter.

2. Blötlägg under tiden den torkade svampen, stek den därefter i resterande smör tillsammans med vitlöken. Koka ned anjovisfiléerna i ca 1 dl buljong. 

3. Tag upp kaninbitarna ur såsen. Sila såsen och tillsätt kaprisen, svampen samt anjovisbuljongen. Lägg i köttet på nytt och låt koka ytterligare 15 minuter under lock.

4. Dekorera med resten av örterna och bjud potatis, ris eller pasta till. Glöm inte ett gott bröd till såsen. Jag serverade mina palsternacks-polentapommes och ugnsrostade asanikryddade polkabetor till.


Kommentar: Jag vispade ner lite Maizena sås-redning för att få en tjockare sås. Kaninen var supergod med svamp-vin-kaprissåsen. Och ännu godare nästa dag då den fått dra i sig alla goda smaker ordentligt. Har du möjlighet så gör grytan en dag i förväg! Det enda jag lägger till nästa gång är lite lök.


Passi-Reali Appassimento Organico Rosso 2015 heter det utomordentliga vinet vi avnjöt till kaninen. Kom ihåg att öppna flaskan åtminstone en timme i förväg! Doft av vanilj, choklad, läder och torkad frukt. Fyllig, bärig och kryddig smak. Lång behaglig eftersmak. Delar av druvorna har torkats genom att druvklasarna fick hänga kvar på vinstockarna i två månader efter att skörden av övriga druvor var klar. De torkade druvorna ger vinet en viss karaktär. Vingården Valle Reale ligger i Abruzzerna i en dalgång, högt uppe i Lagabergen och mitt i en nationalpark med vilda vargar!

Här finns också ett bra kaninrecept:

http://forreliini.blogspot.fi/2017/01/kanin-i-senapssas-fransk-klassiker.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar