Basilikasufflé - en sann succé

tisdag 18 september 2018



Den här superenkla sufflén kan förberedas och stå klar i portionsformar i kylskåpet i flera timmar. Lägg till 5 minuter på gräddningstiden om de är kylskåpskalla. Rör ner lite majsstärkelse eller potatismjöl i smeten så sjunker suffléerna inte lika fort. Och håll för guds skull fingrarna borta från ugnsluckan tills du tar ut suffléerna. Servera dem till förrätt med en klick smör eller som tillbehör till antipasti. Jag har fortfarande en stor låda med småbladig basilika i växthuset, så jag använde av den till den här sufflén. Receptet är taget ur Allt om Mats lilla bok: Köp hem 5.

Till 6 små portionsformar behövs det:
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
3 rumsvarma ägg
2 msk smör
2 dl riven lagrad ost (ca 70 g)
1/2-1 tsk salt
svartpeppar
eventuellt 2 tsk maizena majsstärkelse eller potatismjöl
1 kruka färsk basilika
2 msk rostade pinjekärnor

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ut mjölet i mjölken direkt i en kastrull. Låt det koka upp under vispning och sedan koka några minuter.

2. Ta kastrullen från plattan. Dela äggen och rör ner äggulorna i smeten. Rör i smör, ost, salt, peppar och eventuell majsstärkelse. Låt smeten svalna.

3. Spara några fina basilikablad till garnering och finhacka resten. Rör ner hacket i smeten.

4. Smörj 6 portionsformar, rymd ca 2 dl, med generöst med smör ända upp på kanterna.

5. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner 1/4 äggviteskum i smeten och sedan resten lite slarvigt. Vänd ner pinjekärnorna.

6. Häll smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen 15-17 minuter. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen. Servera genast.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar