Fyllda tomater i ugn

tisdag 20 juni 2017


Världens smarrigaste och hälsosammaste fyllda tomater. Jag gillar allt som finns i fyllningen dvs. lök, quinoa, pesto och spenat. De kan ätas både kalla och varma, jag tycker de smakar bäst när de är en aning ljumma. Och de går också bra att förbereda och grädda i god tid och ta med på knytkalas till exempel. Mycket behändigt.

Detta behövs:
8 medelstora röda tomater
1 stor gul lök, finhackad
olivolja
drygt 2 dl kokt quinoa
1/2 - 1 dl pesto (egen eller köpt)
1-2 tsk torkad örtblandning
salt 
svartpeppar
50 - 100 g färsk spenat
lite grön lökblast

Jag gjorde min egen pesto så här: 5 dl färsk basilika och koriander, ca 1 dl olivolja, ca 1/2 dl rostade pinjenötter, 2 vitlöksklyftor, havssalt/Maldon, svartpeppar. Jag satte alla ingredienser i en mortel och mortlade ihop dem till en tjock massa. Började med några matskedar olja och satte till mer småningom tills konsistensen var lämplig. Du kan förstås använda en mixer men jag tycker smaken blir betydligt godare när man använder mortel.

1. Skär bort toppen på tomaterna. Använd en (naggad) sked för att gröpa ur tomaterna. Avlägsna allt innanmäte. Vänd de urgröpta tomaterna upp och ned på hushållspapper och torka dem också inuti.
2. Pensla en ugnsform med lite olivolja. Placera ut tomaterna i den. Strö lite salt och peppar över dem.
3. Bräsera löken i 2 msk olivolja tills den är genomskinlig. Tillsätt den kokta quinoan, spenaten, peston, örtblandningen, salt och peppar. Blanda och låt puttra någon minut. Avsmaka.
4. Fyll tomaterna med fyllningen och sätt hatten på. Jag klippte lite lökblast och strödde på tillsammans med överblivna pinjenötter.
5. Grädda i 200 grader ca 10 minuter tills skinnet börjar bli skrynkligt.

Vi åt en grillad entrecôte till våra tomater men fisk och kyckling går också utmärkt. Egentligen är de fyllda vackra tomaterna lika goda utan tillbehör. Här är länken till den grillade entrecôten.

http://forreliini.blogspot.fi/2017/05/perfekt-grillad-entrecote.html


 Och vi avnjöt en underbar Côte Rôtie till härligheten. Årgång 2014 är en aning för ung att dricka ännu men vi var nyfikna. Côte Rôtievinerna kommer från små vingårdar och har en rostad fyllig  smak. Nackdelen är att de inte är alldeles billiga. Vi har några  flaskor i källaren som vi ska försöka hålla tassarna borta från ett tag.

Njut av Midsommaren och var försiktig om du färdas med båt!
Glad Midsommar med ljuvlig mat önskar Anne och hjälpredan Bany!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar