TORSKRYGG, SPARRIS & MURKELSTUVNING

lördag 1 april 2017


Med våren anländer sparrisen eller kanske tvärtom. Hittade en påse djupfrysta murklor och då var det klart att det skulle bli sparris med murkelstuvning. Har använt vit sparris till detta tidigare men nu hade jag grön hemma så den fick duga. Torskrygg (förpackad) är en nyhet i min lokala K-butik och var nyfiken på den eftersom jag enbart tillagat torskfilé tidigare. Jag måste säga att ryggen blev väldigt god och saftig när jag stekte den i smör. Lätt, gott och hälsosamt.

Såsen: 3-4 dl tre gånger förvällda stenmurklor(eller annan svamp)
2 schalottenlökar
2 msk smör
2 dl vispgrädde
2 dl vitt vin(ett billigare torrt går bra)
1 msk Maizena eller vetemjöl
salt, svartpeppar
(en skvätt torr vermouth)

Smält smöret i en kastrull och fräs den finhackade löken men bryn den inte. Tillsätt de hackade murklorna och fortsätt att fräsa några minuter. Tillsätt vinet och koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt grädde och koka upp. Rör ut redningen i kallt vatten och häll den under vispning i den kokande såsen. Koka tills såsen är klar: vetemjöl 10 minuter, Maizena 2-3 minuter. Smaksätt såsen med salt och peppar och eventuellt en skvätt vermouth.


Kokt sparris:
2 knippen färsk sparris
vatten
en nypa socker
(1/2 citron)
finhackad gräslök

Koka den skalade sparrisen i saltat kokande vatten med en nypa socker. Koktiden för vit sparris är 4-6 minuter och för grön 2-3 minuter. Kolla mjukhetsgraden med en knivspets.


Fisken:
ca 500 g färsk torskrygg i bit
flingsalt
smör
svartpeppar

Krydda torsken med flingsalt och peppar. Bryn smöret i en het stekpanna. Stek torskryggen gyllenbrun på båda sidorna. Börja med den skinnfria. Dra sedan bort pannan från plattan och låt vila tills fisken har rätt innertemperatur (ca 52 grader). Servera fisken med brynt smör,(färsk riven pepparrot och en citronhalva). Pepparroten ger lite hetta åt fisken men lämna bort den om du inte är pepparrotsvän. Ha riven pepparrot i en skål på bordet så blir alla nöjda.



 Detta Alsace-vin var ett mycket bra val. Trevlig, lite blommig och honungsaktig doft. Aningen sötma i smaken, bra balans mellan Pinot gris- och Riesling-druvorna. Eftersmaken lång och behaglig.

A votre santé et bon weekend! Skål och trevligt veckoslut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar