AUBERGINE- OCH KIKÄRTSSALLAD MED ROSTAD VITLÖKSDRESSING

fredag 21 april 2017Magiskt god sallad...dressingen gjord på rostad vitlök, citronsaft, senap och olivolja tar den till fantastiska höjder. Det är mycket Medelhavsstuk över hela salladen och grekiska svarta oliver skulle ha gjort den ännu häftigare men tyvärr  hade någon ätit upp dem. Receptet är från "Healthy Seasonal Recipes" bloggen med vissa ändringar och tillägg.

Ingredienser:
1 stor eller 2 små auberginer, skurna i små tärningar
4 stora vitlöksklyftor med skalet på
(färsk rosmarin)
1 tsk salt
3 msk god olivolja
1 msk färskpressad citronsaft (+ lite riven zest)
2 tsk Dijon senap
1 burk konserverade kikärter, sköljda och avrunna
4-5 dl hackad färsk persilja
 1-1,5 dl fetaost
(svartpeppar)

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda auberginekuberna, vitlöksklyftorna och 1/2 tsk salt i en stor skål. Jag blandade också ner rikligt med färsk rosmarin (inte i det ursprungliga receptet) då jag tycker det ger en fin smak åt auberginen. Ringla 1 msk olivolja över och blanda om. Sprid ut allt på en bakpappersklädd ugnsplåt och rosta tills auberginen är mjuk och har fått färg och vitlöksklyftorna känns mjuka. Det tar ca 30 minuter.Avlägsna skalet från vitlökarna. Mosa vitlökarna i en stor skål och blanda med 1/2 tsk salt (använde mer) och de återstående 2 msk olivolja. Blanda i citronsaft  och senap. Sätt till auberginen (jag smulade sönder de torkade rosmarinkvistarna för jag älskar smakkombinationen aubergine-vitlök-rosmarin), kikärter, persilja och feta i bitar. Blanda försiktigt. 
 Jag strödde också på citronzest och svartpeppar. Och några stänk olivolja.

Kommentar: Den här färdiga salladen gick åt i ett nafs: två personer delade på den som ensam rätt till lunch. Fungerar säkert perfekt som tillbehör till en örtig grillad kyckling  och räcker kanske då till fyra personer.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar