PRESSAT LAMM & POT-AU-FEU

tisdag 11 april 2017


Pot-au-feu betyder egentligen "gryta på elden" och det är vad fransmännen kallar sin köttsoppa. Fransk husmanskost som äts både till vardags och till fest. Det går ypperligt att använda alla typer av kött men också kyckling. Den goda buljongen
som lammläggen kokade i använde jag sedan till att koka grönsakerna i. Så otroligt gott...och det var inte bara jag som tyckte så! Den här rätten kan du imponera med för den är mycket lättare att åstadkomma än dina gäster tror! Bara du kommer ihåg att köttet ska ligga i press över natten om du vill skära det i bitar. Receptets upphovsman är Antti Vahtera (än en gång).

Ingredienser för 4-6 portioner:
2 lammläggar
4 morötter
en bit rotselleri
1 palsternacka
2 lagerblad
svart- och vitpepparkorn (använde 15 av vardera)
2 lökar
6-8 potatisar
en liten squash
salt
1 citron
rikligt med körvel (fanns inte i butiken så använde bladpersilja och fransk dragon)

Skölj lammläggarna väl under rikligt med kallt rinnande vatten. Lägg dem därefter i en kastrull och häll på kallt vatten så det
täcker. Hetta upp och avlägsna skummet ordentligt. Skär 2 morötter, sellerin, palsternackan och lökarna i bitar. Sätt dem i kastrullen med lagerbladen och pepparkornen. Koka i 2-3 timmar på svag värme tills köttet lossnar från benen. Sila buljongen (spara den för grönsakskoket senare) och lägg köttet tillsammans med lite buljong och salt i en form fodrad med plastfilm. Placera formen i kylskåpet över natten med en tyngd ovanpå.Nästa dag eller när du ska servera soppan skalar och skär du resten av morötterna, squashen och potatisarna i (vackra) bitar och kokar dem mjuka i buljongen. Salta, peppra och pressa i citronsaft. Sätt till rikligt med finhackade örter och skär bitar av det pressade lammet.

Kommentar: Det blir snyggare portioner om du först häller buljongen med grönsakerna på tallrikarna och sedan fördelar örthacket och till sist lammet. Om du värmer de pressade lammbitarna faller de isär. Lammet blir tillräckligt varmt i den varma buljongen och det är jättegott kallt också!


Ytterligare lammrecept från min blogg:


SMARRIG PÅSK tillönskas alla läsare!


Assistenten tar sin välbehövliga siesta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar