LAMMROSTBIFFAR I COLABAD

måndag 17 april 2017


Vi hade besök av min svåger med fru på påskhelgen. De hade lovat komma och fälla några stora ekar (det svämmar över av ekar hos oss nämligen) och de fick dem faktiskt att falla i exakt rätt vinkel och inte på växthuset. Bussigt gjort Janne och Marina! Som lön för mödan bjöd jag sedan på lunch. Arbetsfördelningen kan ni antagligen gissa: jag och assistenterna Bany och Maximus jobbade i köket medan det övriga gänget fick sköta grovjobbet utomhus.

Som förrätt och för att värma upp de frusna stackrarna vankades det


Huvudrätten var färska lammrostbiffar som först fick marinera i ett colabad över natten och sen tillreddes i ugnen.

Ingredienser:
6 st lammrostbiffar (räkna med 1/person)
olja + smör till stekningen
salt
svartpeppar

Marinaden:
1 lime
1 citron
3/4 l körsbärscola (Dr. Pepper) eller vanlig Cola, viktigt att du inte använder light-varianten för då karamelliseras såsen inte när du reducerar den
1 dl soya
1 solo vitlök, riven
rikligt med färsk rosmarin
svartpeppar

Idén till marinaden är från Soppa 365.
Börja med marinaden. Pressa saften ur limen och citronen. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Sätt också med de urpressade frukthalvorna. Lägg rostbiffarna i marinaden och låt dem dra i sig smakerna i kylskåpet 2-12 timmar.


Ta rostbiffarna ur marinaden och torka dem torra. Spara marinaden. Låt biffarna stå i rumstemperatur i en halv timme. Koka under tiden en glaseringssås av marinaden.
Häll marinaden i en kastrull men släng citron- och limehalvorna. Låt sjuda i 15 minuter och sedan koka tills en tredjedel återstår.
Hetta upp olja + smör i en stekpanna. Bryn biffarna runtom  och krydda med salt och svartpeppar.


Sätt ugnen på 100-150 grader. Ju lägre värme desto bättre resultat! Häll en del av den reducerade marinaden över biffarna. Sätt i en digital termometer och låt stå i ugnen tills den visar 55 grader om du vill ha rosa kött. 58-60 grader för genomstekt.
Linda in biffarna i folie och låt vila 8-10 minuter innan du skär upp dem. Häll sedan över den uppvärmda marinaden som skysås.

Jag serverade potatiskakor, sötpotatis/batat pommes http://forreliini.blogspot.fi/2016/10/kycklingsaltimbocca-med-batatpommes.html och ugnssparris som tillbehör. Srirachamajonnäs och misosmör med rucolaskott fanns också på tallrikarna.

Kommentar om köttet: Jag förhöll mig lite tvivlande till cola-marinaden men det visade sig att de små godingarna gillade badet och smaken blev otroligt god med glaseringen. Enda kruxet var att rostbiffarna blev något för länge i folien innan uppskärningen så fast jag tog ut dem vid 55 grader var de genomstekta när vi åt dem. Men smaken var ljuvlig!


 Testade det australiensiska vinet Gemstone och det portugisiska Altano. De är i ungefär samma prisklass men Gemstone avgick solklart med segern. Tror att Altano behöver lite lagring ännu.

Efterrätten bestod av mango nice cream med små chokladägg och en kopp espresso.
http://forreliini.blogspot.fi/2017/04/mango-nice-cream.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar