Örtmarinerad grillkyckling i picknicksalladen

onsdag 26 april 2017Matig och snabbfixad sallad med ett överflöd av färska örter till första maj picknicken. Köp en grillad kyckling (eller grilla själv) och placera bitarna i en marinad på olivolja, balsamico och massor massor med färska örter t.ex. timjan, salvia, rosmarin, persilja, basilika, fransk dragon. Du kan ta vilka du vill men lämna inte bort timjamen! Packa kycklingen med marinaden i en burk eller skål som du tar med på picknicken. I en annan burk lägger du grönsakerna. Blanda sen bara om när det är dags att äta. Lätt som en plätt och kycklingen får fin smak av örterna. 


Här ovan ser du mina örter som har övervintrat i källaren och nu växer till sig på verandan innan vädret tillåter flytt ut på terrassen. De fick sig en välbehövlig frisering för salladens skull.
Du behöver:
1 grillad kyckling i mindre bitar, antingen med eller utan skinn
Marinad:
olivolja
vitlöksolja
balsamico, vit/röd/rosé
Dijon senap
riven vitlök
färska örter i massor
(chili, färsk/torkad mortlad/pulver)
svartpeppar
salt
Blanda alla ingredienser till marinaden. Smaka dig fram: den får vara ganska stark i smaken och gör tillräcklig mängd för den tjänar ju också som dressing senare. Lägg i kycklingbitarna och låt dem marinera åtminstone en timme ... men ju längre desto smarrigare blir kycklingen.


Till salladen:
salladsblandning, några olika sorter
spenat
rucola
vårlök/rödlök
tomater
gurka
bladselleri
paprika

Så såg min blandning ut denhär gången men välj de grönsaker du tycker om. Melon och oliver t.ex är gott. Och någon god ost såsom grillad halloumi eller feta.


Strö lite nötter och frön över salladen. Dukkah-blandning och Nigellafrön piggar upp den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar