RESTAURANG KARU IZAKAYA, ÅBO

onsdag 29 mars 2017
Karu Izakaya grundades 2013. Japansk, trendig, liten och mysig restaurang där man känner sig välkommen genast när man stiger över tröskeln. Deras specialitet är sushi i alla former och izakaya-rätter. Izakaya är japanska och betyder jordnära och avslappnad plats. Har nu besökt Karu två gånger inom en månad och förväntningarna uppfylldes båda gångerna. Mycket bra service! Första gången blev det en liten avsmakningsmeny före ett teaterbesök och jag börjar med de rätterna i ord och bild.
Först några ord om vinet. VallDolina, en Brut Nature Cava. Från Katalonien. Mycket torrt, lätt doft, förfinad smak och lång eftersmak. Lämpar sig väl till kryddade rätter. Finns i Alkos sortiment.

Avsmakningsmenyn började med tre varma rätter: Först smakade vi på Softshell sliders som var fyllda med mjukskalig krabba, cantaloupemelon och örtsalsa. Fantastiskt fina fräscha smakkombinationer,  vår favorit av dessa tre. De friterade tigerräkstjärtarna med tillhörande jättegoda majonnäs med röksmak var också bra, i synnerhet majon gjorde stort intryck. De teriyakiglaserade ribsen skulle ha fått fulla poäng om de haft lite mer hetta.
Sedan bars det in en fantastiskt vacker bricka med en uppsättning nigiri sushi och maki bitar.

Nigiriutbudet bestod av lax, tonfisk, pilgrimsmussla och nötfilé. Mycket fräscht och gott och rikligt tilltaget.


Som dessert bjöds det på ett potpurri av våffla, banan-aprikos chutney, aprikosgelé, mousse på jornötssmör och rischoklad. Utsökt både i konsistens och smakkombinationer. En lämplig söt-salt avslutning på middagen.

Andra gången vi besökte Karu valde vi att beställa från à la carte-listan. Jag var lite frusen och villa ha någonting varmt så jag valde Ramen-soppan. Buljongen till soppan kräver lite tid: den lär ska kokas i åtminstone 3 dagar och vanligtvis gör man som med surdeg dvs. tar en del färdig buljong och utökar den med ingredienser som sen igen får koka några dagar. Den innehöll nudlar och dagens grönsaker i Misobuljong. Jag valde också att ha med lite långlagad grissida. Supergod var den!


Maken  valde Yin & Yang sashimi som bestod av tonfisk med xo-dressing och vitlök samt hamachi med citrus- och ingefärsdressing och rättika. Han gillade den skarpt och utseendet var mycket tilltalande.

Hans andra rätt var dubbelfriterad kyckling med koreansk chiliglaze. Den fick också jag smaka på och tyckte den var mycket god fast jag inte är någon vän av friterat men chiliglazen var lämpligt stark och smaskig.

Som avslutning delade vi på en liknande efterrätt som första gången men med lite vårligare upplägg, dvs. blommor, denna gång. Mums!

www.ravintolakaru.fi
Auragatan 3, Åbo


P.S. Karu arrangerar också två olika sushi-kurser: en för nybörjare och en där man koncentrerar sig på teknik, estetik och nya råvaror. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar