Svamp-auberginepasta alla carbonara

tisdag 25 april 2017


De stiliga mulliga auberginerna är otroligt trevliga när man väl lär känna dem. Äggplanta är väl egentligen det svenska namnet fastän aubergine är mer internationellt. Det handlar om en potatisväxt som härstammar från Sydostasien och södra Indien. Den är ettårig och värmekrävande och hos oss kan den odlas i växthus. Den kan användas stekt, rostad, grillad, bakad, kokt, gratinerad eller panerad. Den trivs bäst ihop med olivolja, vitlök, örter och tomat. Den är dessutom rena skattgömman när det kommer till hälsofördelar. Läs mer här:
https://stegforhalsa.se/varfor-aubergine-bor-finnas-i-din-diet/

Till den här pastasåsen kan du använda vilka svampar du vill: jag hade kantareller i frysen och torkad svart trumpetsvamp (måste blötläggas 10 minuter) så det fick bli en blandning av dem. Slutresultatet blev helt i min smak. Du kan använda glutenfri pasta (som jag gjorde) eller kikärts-, svartböne-, edamame-, bovete-, linspasta osv. Jag tycker det finns så många alternativ till den "traditionella" pastan som är värda att testa.


Ingredienser för 2-4 beroende på hungern:
360-400 g pasta
salt
1 aubergine
ca 300 g svamp
1 lök
1 solo vitlök
1 msk smör
3 msk olivolja
100 g parmesanost, riven
4 äggulor
svartpeppar
rucolaskott/persilja/basilika/timjan/salvia/rosmarin (jag använde salvia och persilja)

1. Skär auberginen i små tärningar och strö över en msk salt och låt dem svettas ca 20 minuter. Torka sedan bort saltet och vätskan med hushållspapper.
2. Fyll en stor kastrull med vatten och salta vattnet ordentligt. Koka pastan al dente enligt förpackningens instruktioner.
3. Stek auberginetärningarna i 2 msk olivolja på medelvärme tills de är brynta. Häll upp dem på hushållspapper för att rinna av (om det behövs). 
4. Smält 1 msk smör och 1 msk olivolja  i stekpannan och bryn svampen och löken. Riv ner vitlöken. Salta och peppra och sätt till de brynta auberginetärningarna och örthacket.
5. Lägg 75 g riven parmesan och äggulorna i en skål och blanda.
6. När pastan är klar så häll av den i en sil. Spara lite av kokvattnet.
7. Blanda svamp, aubergine och pasta i kastrullen, sätt till ägg-ostblandningen och blanda så att den fördelas jämnt i pastan och blir färdig. Tillsätt lite kokvatten  om pastan känns för torr.
8. Slutligen riven parmesan, svartpeppar och någonting grönt och skönt att garnera med.

Buon appetito!


Här finns ytterligare två auberginerecept:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar