SÖTPOTATIS MED APELSINSTING

fredag 14 april 2017
En explosion av sött, bittert och salt för att citera Yotam Ottolenghi. Receptet är taget ur hans bok "Plenty more" som innehåller många intressanta recept. Definitivt en av mina favoritkokböcker. Tillbaka till receptet: det innehåller angostura bitter som åstadkommer den trevliga bitterheten. https://sv.wikipedia.org/wiki/Angostura_bitter . Den färskpressade apelsinsaften tillsammans med sötpotatisen, de halverade mjuka vitlökarna och örterna åstadkommer den eftersträvade smakexplosionen i munnen. 

Ingredienser:
3 1/2 dl färskpressad apelsin (saften från 4-5 apelsiner)
80 g farinsocker
drygt 1/2 dl rödvinsvinäger
drygt 1/2 dl angostura bitter
1 1/2 msk olivolja
4-5 sötpotatisar, oskalade, delade på bredden och skurna i 2 1/2 cm breda klyftor (1 1/2 kg)
2 röda chilifrukter, skårade längs mitten
3 salviastjälkar (15 g)
10 timjankvistar (10 g)
2 hela vitlökar, oskalade och delade på bredden
90 g chèvrerulle (getost), i småbitar
salt och svartpeppar

Värm ugnen till 220 grader. Häll apelsinsaften i en medelstor kastrull med socker och vinäger. Koka upp på hög värme, sänk sedan värmen till medelhög och låt sjuda ganska livligt i cirka 20 minuter, tills vätskan har tjocknat och reducerats till 2 deciliter. Tillsätt angostura bitter, olivolja och 1 1/2 tsk salt.
Lägg potatis, chili, salvia, timjan och vitlök i en stor skål och häll sedan över den reducerade såsen. Blanda väl så att allt täcks av såsen och bred ut i en långpanna som är tillräckligt stor för att potatisen ska få plats i ett lager, ca 30 x 40 cm.
Ställ in i ugnen och ugnsbaka i 50-60 minuter. Vänd och ös potaisen ungefär var 15:e minut. Potatisen måste hela tiden vara täckt av vätska för att karamelliseras, så tillsätt mer apelsinsaft om den börjar bli torr. När potatisen är klar ska den vara mörk och klibbig. Ta ut ur ugnen och låt svalna en aning. Lägg upp på serveringsfat och strö över getosten. Servera varm eller rumstempererad.

Kommentar: Jag använde ca 4 1/2 dl apelsinsaft och 3 msk olivolja till såsen. Och som du ser så glömde jag getosten i kylskåpet...men det var gott utan den också!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar