LAX & PAK CHOY

måndag 10 april 2017


Lax brukar gillas av de flesta. Dessutom hittar man den ofta till specialpris. Och så kan den ju tillredas på en mängd sätt. Hade planerat att grilla den här stora filén men på grund av vädret blev det ugnsstekt lax i stället. Fick tag på extra fin pak choy och fänkål så där hade vi tillbehören. Kokade dessutom lite edamamepasta till. Lämnade bort den när jag fotade eftersom tallriken var för liten (eller portionen för stor).

1 laxfilé
grovt havssalt

Jag strödde havssalt på filén och lät den stå i rumsvärme i nästan en timme. Sedan torkade jag bort saltkornen och satte in filén i 120 gradig ugn. Hemligheten med att få en fin flakig lax är den låga värmen (100-120) och en digital termometer. Ta ut laxen vid 48 grader så är den perfekt. Innertemperaturen går upp ytterligare några grader när du tagit ut laxen. Jag har förstått att man aldrig skall låta laxen gå över 50 grader. Jag saltade inte efter att jag tog ut den utan lät misosmör http://forreliini.blogspot.fi/2017/02/flankstek-med-misosmor.html  (som jag älskar) smälta på fisken. Det går naturligtvis lika bra med ditt favoritsmör!


Här är stjärtbiten som ju var tunnare än bröstdelen och blev färdig  lite tidigare.


Så några ord om pak choy. Det är en salladskål som är populär inom kinesisk matlagning och har en lätt, söt smak. Rik på A- och C-vitamin och kalsium. Om den är färsk har den fasta, vita stjälkar och mörkgröna blad. Mycket trevlig att woka.

1 stor pak choy
1 liten fänkål
1 skivad vitlöksklyfta
1 chili skuren i ringar
rivet skal och saft från en lime
matolja
hoisinsås
soyasås

Dela pak choyen så att du skär av den nedersta delen så faller stjälkarna isär. Skiva fänkålen ganska tunt och spara "dillen" till garnityret. Fräs vitlök, chili, fänkål och pak choy i matolja i en wok eller stekpanna. Låt fräsa några minuter innan du häller på soyan och hoisinsåsen. Blanda om och koka en stund tills pak choyens vita delar känns mjuka. Sätt till skalet och saften från limen och blanda om.

Lägg upp en portionsbit fisk på en bädd av de wokade grönsakerna och avnjut fast tillsammans med ett torrt/halvtorrt skumvin eller vitt vin. Eller bara vatten!

2 kommentarer:

  1. Alltså det här e nog ett recept (både fisken med misosmör och den underbara pak choyn) jag måst ta vara av och fixa tillsammans med pappa på sommaren på Åland. Tror du gädda kunde passa istället för lax? Prefererar nämligen att använda egen fångad fisk :)
    Och hej, vad är edamamepasta för nåt? Låter intressant!

    SvaraRadera
  2. Hej Sofia!
    Testa att grilla gäddfilén och smeta på smöret sen. Tror nog att vilken fisk som helst går ihop med smöret. Man kan ju också bara steken fiskfiléerna direkt i smöret. Egen fångad fisk är nog det bästa och färskaste! Edamapasta är gjord på edamamebönor och är mycket god. Finns på Ruohonjuuri och åtminstone vissa K-affärer. Glad Påsk!

    SvaraRadera