LAMMENTRECÔTE & PÅSKSÅS

lördag 8 april 2017


Lamm i alla former och med varierande smaksättningar är antagligen de populäraste recepten så här inför påsken. Jag ville försöka åstadkomma en påskgul sås och lyckades få den att fungera jättebra tillsammans med lammentrecôtens spännande kryddning. Och dessutom blev färgtonen på såsen exakt den jag eftersträvade. Bingo!

Ingredienser:
4 lammentrecôtebiffar, ca 1 kg
1-2 tsk asanikrydda (som består av koriander, chili, kanel, spiskummin, ingefära, kardemumma, rosmarin och oregano. En exotisk och ekologisk blandning av varma kryddor och örter, inspirerad av det nordafrikanska köket.)
2-3 rivna vitlöksklyftor
rivet skal från en apelsin
4 rosmarinstjälkar (eller mer)
salt

Skär upp entrecôterna så att de hålls ihop vid ena långsidan och veckla ut köttet. Krydda och vik ihop igen. Låt helst stå i ca en timme innan du steker dem. Bryn i smör i het stekpanna och placera dem sedan i 150 grader varm ugn tills termometern visar 58 grader (rosa). Låt stå till 62 grader om du vill ha genomstekt kött. Linda in i smörpapper/folie och låt stå ca 10 minuter. Jag serverade en  hel per person men man kan förstås också skära biffarna i skivor...kanske beroende på aptiten!Till såsen behövs:
1 gul paprika
pressad saft från en apelsin
2 schalottenlökar
1-2 gul chili (använde 2 lemon drop från frysen)
1 hönsbuljongtärning
ca 2,5 dl vatten
1/2 dl crème fraîche (eller mer)


Skär paprikan, löken och chilin i bitar. Pressa apelsinsaften. Fräs löken, paprikan och chilin i lite olja i två minuter. Häll i apelsinsaften, vattnet och hönsbuljongtärningen och låt sjuda tills paprikan är så mjuk att det går att mixa såsen. Justera smakerna och rör slutligen ner lite crème fraîche. Inte för mycket så att den behåller sin vackra gula färg. Såsen var supergod tillsammans med lammet, antagligen för att kryddningen på lammet harmoniserade med såsens syra.


Detta Rioja rödvin drack vi till. Medelfyllig med medelhöga tanniner. Intensiv och nyansrik bouquet med inslag av kryddor och mörka bär. Mjuk eftersmak. Gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar