Grillad bläckfisk, wakamesallad och chilimajo i tortillabröd

torsdag 26 juli 2018



Den häftiga värmeböljan som vi upplever för tillfället får mig att undvika matlagning och i stället leva ett behagligt liv nere på bryggan där luften inte står helt stilla utan man kan förnimma en ljuvlig bris lite nu som då. Långa simturer i havet hör till dagsprogrammet och några motionsturer med kajaken. Resten av dagen i den stora ekens skugga med en bok i handen. Så mycket mer känner jag inte för just nu. Vi åt den här smarriga bläckfisken redan för någon vecka sedan och med tillbehören blev den mycket uppskattad. Så gillar du bläckfisk tycker jag du absolut ska testa receptet!

Du behöver följande:
ca 12 st djupfrysta hela bläckfiskar med tentakler (squid)
tortillabröd
wakamealgsallad (finns djupfryst i asiatiska butiker, också färsk i vissa butiker)
gochujangmajonnäs

Marinad till bläckfisken:
2 msk mirin
2 msk japansk soja
1 torkad mortlad chili/färsk chili
1 riven vitlöksklyfta
1 msk misopasta
1 msk vitt vin/saké
3 msk matolja

1. Putsa bläckfisken. Ta ut inälvorna och det långa genomskinliga benet. Skär av tentaklerna och putsa dem. Torka noggrant alla delar med hushållspapper. Blanda alla ingredienserna till marinaden och lägg ner bläckfisken i den. Låt stå kallt i åtminstone en timme. 

2. Grilla bläckfisken på het grill några minuter (ca 1,5/sida brukar räcka) tills den pöser upp och verkar klar. Tentaklerna kan du trä upp på ett grillspett så är de lättare att vända. 

3. Tina den djupfrysta wakamesalladen. Blanda srirachasås eller gochujangpasta med majonnäs till lämplig styrka.

4. Servera bläckfisken tillsammans med wakamen och chilimajonnäsen som fyllning till tortilla- eller pitabröd. 







Jag klippte den färdiggrillade bläckfisken i mindre bitar för att underlätta ätandet.


Gott med ett glas välkylt rosévin till bläckfisken.



Nice cream - svalkande mellanmål eller dessert

måndag 23 juli 2018



En välkommen räddare i den gastkramande hettan vi genomlever just nu. Den läskande nice creamen görs snabbt i blendern och bör ätas bums. Den görs på djupfryst banan (bra att frysa in bananskivor när bananens skal börjar bli brunt) och valfria djupfrysta bär/mjuka frukter och lite vätska såsom kokosvatten eller kokos-, mandel- eller havremjölk. Det behövs inte många matskedar vätska, beroende på bärens saftighet. Konsistensen är sorbetaktig och i värmen smälter nice creamen snabbt så det gäller att njuta av den genast när den är klar. Jag ville fotografera och avnjuta portionen nere på bryggan men tyvärr han raringen redan smälta en aning under tiden. Temperaturen var 33 grader, så det var igen överraskning precis.

För två rejäla portioner behöver du:
1 stor mogen skalad banan, djupfryst i skivor
2 stora nävar djupfrysta bär (jag tog hallon och björnbär)
några msk vätska (jag tog Sprite, vanligtvis använder jag kokosvatten)
lite malen ingefära (kan utelämnas)
1 msk lönnsirap (honung går också bra)

Häll allt i blendern och mixa tills konsistensen verkar bra. OBS! Om du inte har en kraftig blender med metalldelar så lönar det sig att låta ingredienserna tina en aning innan du mixar allt. Servera bums som mellanmål eller efterrätt.

Tre övriga varianter på nice cream jag har gjort tidigare finns här:





Godaste inlagda gurkorna

fredag 20 juli 2018



 Det efterlängtade regnet kunde inte ha infallit lämpligare. I går köpte jag 4 kg frilandsgurkor för att göra den oslagbara gurkinläggningen som var ett av de första recepten jag lade upp på bloggen för två år sedan under namnet forreliini.blogspot.com/2016/08/maj-viols-gurkor.html. Nu ändrade jag lite smått i receptet för att om möjligt få ännu mer smak på de skivade gurkorna. Av den här satsen fick jag 10 st burkar, några stora och några lite mindre. Nu när jag sitter och skriver det här så börjar redan solen titta fram igen efter det välbehövliga 3 timmars regnet. Naturen, köksträdgården och gräsmattan tackar. Trevlig helg!

Ingredienser:
4 kg frilandsgurkor
1 liter ättika
knappt en liter vatten
ca 1,5 kg socker
6 nävar fint salt
rikligt med dillkronor
mycket pepparrot
många lagerblad
6 msk senapsfrö

1.Skiva gurkorna tunt på en mandolin. Jag steriliserade glasburkarna i 100 grader varm ugn i ca 10 min och kokade locken i en kastrull med vatten också i 10 min. 

2. Koka upp ättikan, vattnet, sockret, saltet och senapsfröna.

3. Packa gurkskivorna tätt i glasburkarna och varva med pepparrotsbitar, lagerblad och dillkronor. Tryck till ordentligt innan du häller på den varma lagen. Den ska täcka gurkorna. Skruva på locken.

4. Låt stå svalt (jag förvarar dem i matkällaren). Om 2 veckor kan du njuta av i mitt tycke de bästa ättiksgurkorna.











Smakligaste och snabbaste kalla såsen till fisk

måndag 16 juli 2018



I den här tropiska hettan försöker jag undvika matlagning. Någonting måste man ju ändå äta och den här såsen är världens lättaste och snabbaste att åstadkomm. Så fantastiskt god. Ypperlig till en fiskbit och nypotatis. Enkel och snabb och jag tror att dina gäster också gärna blir bjudna på denna lilla goding.

Jag använde ungefär lika mycket Hellmann's majonnäs och crème fraîche. Blandade ned en burk forellrom och mycket hackad gräslök. Smaksatte med svartpeppar. Salt behövs inte om du använder färdigt saltad rom.



 Jag grillade laxkotletter och kokade nypotatis till. Och fixade snabbt härligt goda gurkor i 1-2-3 lag med mynta. En läcker sommarrätt i hettan. Smaklig måltid!



Grillad laxsida med melon- och vildrissallad

fredag 13 juli 2018



Fräsch och lätt sommarmat att njuta av nu när värmen faktiskt börjar bli olidlig. Vid havet är det till all lycka rätt så svalt och med ett dopp i havet nu och då klarar man hettan utan större problem. Salladen blev en ny favorit och lax tycker jag alltid är godast grillad med lite röksmak och tillräckligt med salt.

För 4 personer behöver du: 
800 g laxfilé
(2 dl vitt vin)
1 citron
2 tsk mortlade korianderfrön/fänkålsfrön
salt med röksmak
svartpeppar

1. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på dubbla bakplåtsark. Lägg paketet på aluminiumfolie. Vik upp kanterna på bakplåtspappret och folien runt laxen.  Strö över koriander/fänkål. Salta med röksalt/vanligt salt och peppra rejält. Skär citronen i tunna skivor och lägg på laxen. Om du vill kan du hälla på lite vitt vin. Jag gjorde det inte.

2. Lägg på dubbla folieark som lock, vik sedan ihop det övre och det undre arket så att det blir ett paket. Lämna ett litet hål upptill så att ångan kan sippra ut.

3. Använder du gasgrill så grilla på medelvärme. Använder du kolgrill så låt kolen bli riktigt het och putta den sedan åt sidorna och lägg laxpaketet i mitten. Grilla i ca 15 minuter under lock.





Melon- och vildrissallad:

200 g vildris
300 g vattenmelon
1 gurka
1 kruka koriander
1 lime, saften
4 msk sesamolja
75 g fetaost
svartpeppar

1. Skölj riset och koka det i lättsaltat vatten i ca 35 minuter, eller enligt anvisningarna på paketet. Låt rinna av och svalna.

2. Skär vattenmelon och gurka i tärningar och vänd ner i riset. Vänd ner hackad koriander, ringla över limesaft och sesamolja och blanda. Strö över smulad fetaost och svartpeppar.






De ursprungliga recepten hittade jag i Elle mat & vin.

Här är några fler laxrecept som kan vara till glädje:





Tomahawk och T-bone från grillen + vintips

fredag 6 juli 2018



Jag har märkt att vår grill främst används till att grilla allehanda härliga grönsaker nuförtiden. Det är väl en trend överlag att ersätta köttet med en mängd grönsaker i alla former. Men när vi grillar kött blir det vanligtvis nöt från holmens egna djur, som dessutom betar på våra marker en liten del av sommaren. Det känns bra att veta att de gräsbetande djuren haft ett gott liv och njutit av ett fantastiskt uteliv hälften av året.
T-bone steaken är en trevlig liten "kotlett" med innerfilé på ena sidan t-et och ytterfilé på den andra. Och köttet är ju som alltid smakligast närmast benet. Jag kryddade den bara med salt och svartpeppar och penslade på lite rapsolja innan jag placerade den på het grill. Jag svängde den genast när köttsaftsdroppar började synas på ytan. Sedan fick den gå färdig tills innertemperaturen var ca 55 grader (medium). Ännu inlindad i folie 10 minuters vila på varmt ställe innan jag skar upp den i skivor.




Tomahawken väger mellan 1 och 1,5 kg, så den räcker till ett litet gäng. Naturligtvis ska den tas fram ur kylskåpet i god tid, ca 1 timme före grillningen. Jag brukar krydda den med salt och svartpeppar i det här skedet. Jag använder ganska sällan marinader eller rub vid grillning för jag tycker att det fina köttets smak ska framträda. Däremot serverar jag alltid en majonnäs, som jag smaksätter ibland med chili och vitlök, ibland med örter eller fermenterad vitlök/svart vitlök. 

Jag grillade tomahawken på maximivärme så den fick bra färg på båda sidorna. Sedan fortsatte jag grillningen på indirekt värme i ca 15-20 minuter tills innertemperaturen var 54 grader. Jag vände köttet några gånger under tiden och lät det sedan vila på varmt ställe i ca 10 minuter. Sedan skivade jag det tunt mot fibrerna och serverade det med diverse tillbehör.






Grillat kött kräver lite goda tillbehör, såsom tomatsalsa forreliini.blogspot.com/2018/05/tomatsalsa-med-chili-och-lime.html
till exempel.


Ett fylligt Nero d'Avola vin från Sicilien är ett bra val till grillat kött. Det här Passiventovinet har en fyllig syltig smak för att det delvis är gjort på torkade druvor som ger vinet dess sötma. Inslag av lakrits, salvia och vanilj. Mjuka tanniner. Eftersmaken behagligt lång och sötaktig. Prisvärt. Kostar 11 euro.


Överkörda ugnsrostade örtpotatisar

onsdag 4 juli 2018



En härlig rätt gjord på "gammal" potatis som omväxling till all nypotatis som vi njuter av i mängder just nu. Använd extra mycket olivolja/rapsolja om du vill få riktigt saftiga potatisar. Och snåla varken på saltet eller örterna, hellre för mycket än för litet. Lyckas du med smaksättningen så smälter potatisen i munnen...det behövs inte nödvändigtvis någonting till. Potatisen kan med fördel värmas i ugnen nästa dag och då kan det behövas lite extra olja att drizzla över.

Ingredienser:
16-20 medelstora potatisar
4-5 vitlöksklyftor
massvis med färska timjanblad
några kvistar färsk rosmarin
färska oreganoblad (du kan använda vilka örter du vill)
1-2 msk Dijonsenap
lite citronsaft
åtminstone 1 msk olivolja/potatis
örtsalt/chilisalt/svampsalt/havssalt
svartpeppar

1. Koka potatisen med skalet på i rejält saltat vatten tills de känns mjuka.

2. Mortla vitlöken och örterna tillsammans med senapen, citronsaften och lite av oljan till en pasta. Tunna ut den med mer olja. Du kan också använda en mixer.

3. Tryck sedan ihop potatisen ganska hårt så att ytan går sönder. Jag använde en potatisstöt.

4. Placera potatisen i en stor ugnsform och häll olivolja över. Blanda runt så att alla potatisarna blir oljiga. Fördela örtpastan i sprickorna och salta och peppra ytterligare.

5. Rosta i 200-225 grader varm ugn i ca 30 minuter tills potatisen är gyllengul och frasig.





Om du är sugen på fler smarriga potatisrecept får du några länkar till tidigare recept här:






Drömgod pekanpaj med hallongrädde

söndag 1 juli 2018



Jag fick syn på det här receptet i en tidning och visste genast att pajen skulle vara perfekt som efterrätt på Midsommar. Det fick bli dubbel sats på samma gång, dvs. två pajer. Den ena tog vi med till våra midsommarvärdar och den andra lämnade vi i Landebistros matkällare åt ungdomarna att kalasa på. Glöm inte att servera hallongrädden till pajen för den balanserar nämligen upp den rätt så söta pajen på bästa möjliga sätt. Och pajen är ganska mäktig, så den räcker till många: åtminstone 8-10 personer.

Ingredienser:
2,5 dl vetemjöl
75 g smör
0,75 dl florsocker
1,5 msk kakao
1 krm salt
1 liten äggula
1/2 - 1 msk vatten

Kolafyllning:
100 g smör
2 dl ljus sirap
1,5 dl ljust muscovadosocker
1,5 msk vetemjöl
1 krm salt
75 g pekannötter
2 små ägg

1. Hacka ihop mjöl, smör, florsocker, kakao och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta till degen, plasta in den och låt vila i kylen ca 30 minuter.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper med lite florsocker på till en ca 3 mm tjock platta. Lyft över degen i en pajform. Skär bort överbliven deg.

3. Tryck fast en remsa aluminiumfolie runt kanten så att inte degen sjunker ner. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 7 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

4. Fyllning: Blanda smör, sirap, socker, mjöl och salt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 2-3 minuter. Ta kastrullen från plattan och låt svalna.

5. Grovhacka nötterna. Vispa upp äggen. Rör ner nötter och ägg i kolasmeten och häll den i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter, tills fyllningen har stannat. Låt kallna.

Hallongrädde:
2 dl vispgrädde
1/2 msk florsocker
1 dl hallon (går med djupfrysta)

Vispa grädden lätt och rör ner florsockret. Mosa hallonen lite och rör ner i grädden. Servera hallongrädden till pajen.