Överkörda ugnsrostade örtpotatisar

onsdag 4 juli 2018



En härlig rätt gjord på "gammal" potatis som omväxling till all nypotatis som vi njuter av i mängder just nu. Använd extra mycket olivolja/rapsolja om du vill få riktigt saftiga potatisar. Och snåla varken på saltet eller örterna, hellre för mycket än för litet. Lyckas du med smaksättningen så smälter potatisen i munnen...det behövs inte nödvändigtvis någonting till. Potatisen kan med fördel värmas i ugnen nästa dag och då kan det behövas lite extra olja att drizzla över.

Ingredienser:
16-20 medelstora potatisar
4-5 vitlöksklyftor
massvis med färska timjanblad
några kvistar färsk rosmarin
färska oreganoblad (du kan använda vilka örter du vill)
1-2 msk Dijonsenap
lite citronsaft
åtminstone 1 msk olivolja/potatis
örtsalt/chilisalt/svampsalt/havssalt
svartpeppar

1. Koka potatisen med skalet på i rejält saltat vatten tills de känns mjuka.

2. Mortla vitlöken och örterna tillsammans med senapen, citronsaften och lite av oljan till en pasta. Tunna ut den med mer olja. Du kan också använda en mixer.

3. Tryck sedan ihop potatisen ganska hårt så att ytan går sönder. Jag använde en potatisstöt.

4. Placera potatisen i en stor ugnsform och häll olivolja över. Blanda runt så att alla potatisarna blir oljiga. Fördela örtpastan i sprickorna och salta och peppra ytterligare.

5. Rosta i 200-225 grader varm ugn i ca 30 minuter tills potatisen är gyllengul och frasig.





Om du är sugen på fler smarriga potatisrecept får du några länkar till tidigare recept här:






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar