Pommes de terre coquilles

onsdag 3 maj 2017


Festlig, billig och god potatisrätt. Ett franskt recept från anno dazumal som var i flitig användning under studietiden då kassan inte alltid var så stark. Ugnspotatis som först bakas i ugnen och sedan blandas inkråmet med i princip det man vill. Kan ätas som ensam rätt men förstås också som tillbehör. Mycket smakliga! Varför inte ställa till med potatisparty och göra några olika fyllningar! Coquille betyder för övrigt skal.

För 4 personer behövs:
5 stora avlånga bakpotatisar
100 g bacon
3 msk crème fraîche
en stor klick smör
1 ägg
vitlök enligt smak och tycke
(50 g roquefort ost)
salt
svartpeppar

Gratinering:
80-100 g riven ost
1-3 msk crème fraîche


1. Skrubba ren potatisen. Baka i 200 grader tills de känns mjuka när du trycker lite med fingret. Testa inte med knivspetsen eller sticka för skalet får inte gå sönder. För mina potatisar tog det ca 50 minuter. Skalet spricker om de är för länge i ugnen!

2. Klyv dem på längden med en vass kniv så länge de är varma. Avlägsna inkråmet med en sked mycket försiktigt så att skalet inte går sönder.

3. Mosa inkråmet och blanda med smör, crème fraìche, ägg, knaperstekt finfördelad bacon, riven vitlök, salt och peppar. Om du använder roquefort så blanda också ner smulad sådan.

4. Fyllningen ska vara fast men fluffig. Den extra potatisen behövs för att få tillräckligt med fyllning för 8 potatishalvor.

5. Fyll skalen med moset. Blanda crème fraîche och riven ost och gratinera i 250 grader tills osten smält och potatishalvorna har fin färg.

6. Det går bra att förbereda potatisen fram till gratineringen. Om de är kalla värmer du dem i 200 grader ca 10 minuter först och sen fördelar du ostblandningen över och gratinerar i 250 grader.Kommentar: Jag uteslöt roqueforten den här gången då jag serverade potatisen som tillbehör till grillad entrecôte med ett chilistarkt smör. I stället för bacon kan man använda chorizo eller svamp t.ex. Jag ska blanda i lite lök nästa gång. Örter blir också gott i fyllningen. Bara man kommer ihåg att salta ordentligt!
Bon appétit!

Var dröjer mitt smakprov då?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar