Grillad laxsida med melon- och vildrissallad

fredag 13 juli 2018



Fräsch och lätt sommarmat att njuta av nu när värmen faktiskt börjar bli olidlig. Vid havet är det till all lycka rätt så svalt och med ett dopp i havet nu och då klarar man hettan utan större problem. Salladen blev en ny favorit och lax tycker jag alltid är godast grillad med lite röksmak och tillräckligt med salt.

För 4 personer behöver du: 
800 g laxfilé
(2 dl vitt vin)
1 citron
2 tsk mortlade korianderfrön/fänkålsfrön
salt med röksmak
svartpeppar

1. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på dubbla bakplåtsark. Lägg paketet på aluminiumfolie. Vik upp kanterna på bakplåtspappret och folien runt laxen.  Strö över koriander/fänkål. Salta med röksalt/vanligt salt och peppra rejält. Skär citronen i tunna skivor och lägg på laxen. Om du vill kan du hälla på lite vitt vin. Jag gjorde det inte.

2. Lägg på dubbla folieark som lock, vik sedan ihop det övre och det undre arket så att det blir ett paket. Lämna ett litet hål upptill så att ångan kan sippra ut.

3. Använder du gasgrill så grilla på medelvärme. Använder du kolgrill så låt kolen bli riktigt het och putta den sedan åt sidorna och lägg laxpaketet i mitten. Grilla i ca 15 minuter under lock.





Melon- och vildrissallad:

200 g vildris
300 g vattenmelon
1 gurka
1 kruka koriander
1 lime, saften
4 msk sesamolja
75 g fetaost
svartpeppar

1. Skölj riset och koka det i lättsaltat vatten i ca 35 minuter, eller enligt anvisningarna på paketet. Låt rinna av och svalna.

2. Skär vattenmelon och gurka i tärningar och vänd ner i riset. Vänd ner hackad koriander, ringla över limesaft och sesamolja och blanda. Strö över smulad fetaost och svartpeppar.






De ursprungliga recepten hittade jag i Elle mat & vin.

Här är några fler laxrecept som kan vara till glädje:





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar