Grillad bläckfisk, wakamesallad och chilimajo i tortillabröd

torsdag 26 juli 2018



Den häftiga värmeböljan som vi upplever för tillfället får mig att undvika matlagning och i stället leva ett behagligt liv nere på bryggan där luften inte står helt stilla utan man kan förnimma en ljuvlig bris lite nu som då. Långa simturer i havet hör till dagsprogrammet och några motionsturer med kajaken. Resten av dagen i den stora ekens skugga med en bok i handen. Så mycket mer känner jag inte för just nu. Vi åt den här smarriga bläckfisken redan för någon vecka sedan och med tillbehören blev den mycket uppskattad. Så gillar du bläckfisk tycker jag du absolut ska testa receptet!

Du behöver följande:
ca 12 st djupfrysta hela bläckfiskar med tentakler (squid)
tortillabröd
wakamealgsallad (finns djupfryst i asiatiska butiker, också färsk i vissa butiker)
gochujangmajonnäs

Marinad till bläckfisken:
2 msk mirin
2 msk japansk soja
1 torkad mortlad chili/färsk chili
1 riven vitlöksklyfta
1 msk misopasta
1 msk vitt vin/saké
3 msk matolja

1. Putsa bläckfisken. Ta ut inälvorna och det långa genomskinliga benet. Skär av tentaklerna och putsa dem. Torka noggrant alla delar med hushållspapper. Blanda alla ingredienserna till marinaden och lägg ner bläckfisken i den. Låt stå kallt i åtminstone en timme. 

2. Grilla bläckfisken på het grill några minuter (ca 1,5/sida brukar räcka) tills den pöser upp och verkar klar. Tentaklerna kan du trä upp på ett grillspett så är de lättare att vända. 

3. Tina den djupfrysta wakamesalladen. Blanda srirachasås eller gochujangpasta med majonnäs till lämplig styrka.

4. Servera bläckfisken tillsammans med wakamen och chilimajonnäsen som fyllning till tortilla- eller pitabröd. 







Jag klippte den färdiggrillade bläckfisken i mindre bitar för att underlätta ätandet.


Gott med ett glas välkylt rosévin till bläckfisken.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar