Drömgod pekanpaj med hallongrädde

söndag 1 juli 2018



Jag fick syn på det här receptet i en tidning och visste genast att pajen skulle vara perfekt som efterrätt på Midsommar. Det fick bli dubbel sats på samma gång, dvs. två pajer. Den ena tog vi med till våra midsommarvärdar och den andra lämnade vi i Landebistros matkällare åt ungdomarna att kalasa på. Glöm inte att servera hallongrädden till pajen för den balanserar nämligen upp den rätt så söta pajen på bästa möjliga sätt. Och pajen är ganska mäktig, så den räcker till många: åtminstone 8-10 personer.

Ingredienser:
2,5 dl vetemjöl
75 g smör
0,75 dl florsocker
1,5 msk kakao
1 krm salt
1 liten äggula
1/2 - 1 msk vatten

Kolafyllning:
100 g smör
2 dl ljus sirap
1,5 dl ljust muscovadosocker
1,5 msk vetemjöl
1 krm salt
75 g pekannötter
2 små ägg

1. Hacka ihop mjöl, smör, florsocker, kakao och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta till degen, plasta in den och låt vila i kylen ca 30 minuter.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper med lite florsocker på till en ca 3 mm tjock platta. Lyft över degen i en pajform. Skär bort överbliven deg.

3. Tryck fast en remsa aluminiumfolie runt kanten så att inte degen sjunker ner. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 7 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

4. Fyllning: Blanda smör, sirap, socker, mjöl och salt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 2-3 minuter. Ta kastrullen från plattan och låt svalna.

5. Grovhacka nötterna. Vispa upp äggen. Rör ner nötter och ägg i kolasmeten och häll den i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter, tills fyllningen har stannat. Låt kallna.

Hallongrädde:
2 dl vispgrädde
1/2 msk florsocker
1 dl hallon (går med djupfrysta)

Vispa grädden lätt och rör ner florsockret. Mosa hallonen lite och rör ner i grädden. Servera hallongrädden till pajen.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar