Glada Wappen + salta tips

fredag 28 april 2017

Så var det då dags igen att damma av studentmössan och förbereda sig för firande i dagarna två. Här ger jag några tips på snabba tilltugg till champagnen. Själv firar jag hos goda vänner i Åbo med traditionell Vårdbergskonsert och mösspåläggning först och sedan middag.

På bilden ovan finns gravade siksmörgåsar och kanapéer med senap och riven ost. Kanapéerna gör du av färdig smördeg som du brer lite grovkornig Dijon senap och riven stark ost på. Rulla ihop från båda sidorna, plasta in och sätt i frysen i 10 minuter. Skär sedan i 2,5 cm bitar och lägg på plåt och in i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter. Går att fylla med tapenade också t.ex. Snabbt och lätt.


Från vänster: 1) mozzarella ost + inlagd gurka + chorizo
2) fröknäcke + wasabi färskost + kallrökt lax
3) fröknäcke + smör/smaksatt färskost + parmaskinka
4) krustader + avokadokräm + rom


Vattenmelonskivor + smulad fetaost + svartpeppar
Fantastiskt gott och läskande.

Här en mycket god omelettrulle till brunchen:
http://forreliini.blogspot.fi/search/label/omelettrulle

Och en hälsosammare pizza:
http://forreliini.blogspot.fi/search/label/pizza


Glada Wappen/Glad första maj önskar Anne och Bany


Örtmarinerad grillkyckling i picknicksalladen

onsdag 26 april 2017



Matig och snabbfixad sallad med ett överflöd av färska örter till första maj picknicken. Köp en grillad kyckling (eller grilla själv) och placera bitarna i en marinad på olivolja, balsamico och massor massor med färska örter t.ex. timjan, salvia, rosmarin, persilja, basilika, fransk dragon. Du kan ta vilka du vill men lämna inte bort timjamen! Packa kycklingen med marinaden i en burk eller skål som du tar med på picknicken. I en annan burk lägger du grönsakerna. Blanda sen bara om när det är dags att äta. Lätt som en plätt och kycklingen får fin smak av örterna. 


Här ovan ser du mina örter som har övervintrat i källaren och nu växer till sig på verandan innan vädret tillåter flytt ut på terrassen. De fick sig en välbehövlig frisering för salladens skull.
Du behöver:
1 grillad kyckling i mindre bitar, antingen med eller utan skinn
Marinad:
olivolja
vitlöksolja
balsamico, vit/röd/rosé
Dijon senap
riven vitlök
färska örter i massor
(chili, färsk/torkad mortlad/pulver)
svartpeppar
salt
Blanda alla ingredienser till marinaden. Smaka dig fram: den får vara ganska stark i smaken och gör tillräcklig mängd för den tjänar ju också som dressing senare. Lägg i kycklingbitarna och låt dem marinera åtminstone en timme ... men ju längre desto smarrigare blir kycklingen.


Till salladen:
salladsblandning, några olika sorter
spenat
rucola
vårlök/rödlök
tomater
gurka
bladselleri
paprika

Så såg min blandning ut denhär gången men välj de grönsaker du tycker om. Melon och oliver t.ex är gott. Och någon god ost såsom grillad halloumi eller feta.


Strö lite nötter och frön över salladen. Dukkah-blandning och Nigellafrön piggar upp den.






Svamp-auberginepasta alla carbonara

tisdag 25 april 2017


De stiliga mulliga auberginerna är otroligt trevliga när man väl lär känna dem. Äggplanta är väl egentligen det svenska namnet fastän aubergine är mer internationellt. Det handlar om en potatisväxt som härstammar från Sydostasien och södra Indien. Den är ettårig och värmekrävande och hos oss kan den odlas i växthus. Den kan användas stekt, rostad, grillad, bakad, kokt, gratinerad eller panerad. Den trivs bäst ihop med olivolja, vitlök, örter och tomat. Den är dessutom rena skattgömman när det kommer till hälsofördelar. Läs mer här:
https://stegforhalsa.se/varfor-aubergine-bor-finnas-i-din-diet/

Till den här pastasåsen kan du använda vilka svampar du vill: jag hade kantareller i frysen och torkad svart trumpetsvamp (måste blötläggas 10 minuter) så det fick bli en blandning av dem. Slutresultatet blev helt i min smak. Du kan använda glutenfri pasta (som jag gjorde) eller kikärts-, svartböne-, edamame-, bovete-, linspasta osv. Jag tycker det finns så många alternativ till den "traditionella" pastan som är värda att testa.


Ingredienser för 2-4 beroende på hungern:
360-400 g pasta
salt
1 aubergine
ca 300 g svamp
1 lök
1 solo vitlök
1 msk smör
3 msk olivolja
100 g parmesanost, riven
4 äggulor
svartpeppar
rucolaskott/persilja/basilika/timjan/salvia/rosmarin (jag använde salvia och persilja)

1. Skär auberginen i små tärningar och strö över en msk salt och låt dem svettas ca 20 minuter. Torka sedan bort saltet och vätskan med hushållspapper.
2. Fyll en stor kastrull med vatten och salta vattnet ordentligt. Koka pastan al dente enligt förpackningens instruktioner.
3. Stek auberginetärningarna i 2 msk olivolja på medelvärme tills de är brynta. Häll upp dem på hushållspapper för att rinna av (om det behövs). 
4. Smält 1 msk smör och 1 msk olivolja  i stekpannan och bryn svampen och löken. Riv ner vitlöken. Salta och peppra och sätt till de brynta auberginetärningarna och örthacket.
5. Lägg 75 g riven parmesan och äggulorna i en skål och blanda.
6. När pastan är klar så häll av den i en sil. Spara lite av kokvattnet.
7. Blanda svamp, aubergine och pasta i kastrullen, sätt till ägg-ostblandningen och blanda så att den fördelas jämnt i pastan och blir färdig. Tillsätt lite kokvatten  om pastan känns för torr.
8. Slutligen riven parmesan, svartpeppar och någonting grönt och skönt att garnera med.

Buon appetito!






Här finns ytterligare två auberginerecept:

Rimmad sik & rotpersiljepuré

söndag 23 april 2017


Har vi tur så får vi alltid några sikar i näten den här årstiden. Vanligtvis gravar jag dem för alla i familjen gillar siken bäst i gravad form. Nu frångick jag den principen och snabbrimmade sikfiléerna och stekte dem sen. Metoden gav fina, saftiga filéer som inte alls var torra, som ju stekt sik tenderar bli. Gjorde också en puré på rotpersilja  och en brynt smörmajonnäs till. Och lite ugnssparris med misosmör. En fantastiskt lyckad måltid om jag själv får säga det. Ger en länk till ett annat bra tillredningssätt som lämnar fisken saftig:
http://forrecuisine.blogspot.fi/2016/12/kala-suolakuoressa.html

Är man noggrann så avlägsnar man alla ben med en pincett. Jag har inte tålamod men min man har! Tur för mig!

Ingredienser till rimningen:
2 stora sikfiléer
1/2 dl salt
1 liter vatten
1 kvist rosmarin
1 lagerblad
lite skivad lök

Lös upp saltet i vattnet och lägg i rosmarin, lagerblad, lök och fiskfiléerna. Låt dem ligga i lagen ca 15 minuter. Torka av dem ordentligt och stek i brynt smör. Skinnsidan först tills filéerna börjar vitna från kanterna och skinnet är brynt. Vänd dem då och låt steka någon minut ännu. Några varv med vitpepparkvarnen till sist. Behövs inget mer salt eftersom de dragit i sig tillräckligt från lagen. 

Brynt smörmajonnäs:
1 äggula
60 g smör
lite citronsaft
salt
vitpeppar

Bryn smöret försiktigt tills det får färg. Det tar några minuter. Vakta det hela tiden för det bränns på ett ögonblick. Låt svalna.
Vispa äggulan och tillsätt smöret droppvis. Vispa med elvisp hela tiden tills allt smör är slut och konsistensen ser bra ut. Smaka av med citronsaft, salt och vitpeppar.

Rotpersiljepuréreceptet kommer från Arla:

500 g rotpersilja/persiljerötter
2 små mjöliga potatisar, ca 120 g
2 dl crème fraîche
1/2 dl hackad färsk persilja
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

Skala persiljerötterna och potatisen. Skär dem i mindre bitar och koka dem mjuka, ca 10 minuter. Häll av vattnet och spara det eventuellt till en soppa. Mixa grönsakerna till en slät puré med crème fraîche. Tillsätt persiljan och smaka av med salt och peppar.


 Sparrisen ugnsbakade jag i 175 grader i ca 10 minuter. När de kom ut ur ugnen smetade jag på lite misorucolaskottsmör.


Champagnen vi drack till är importerad från en liten vingård i Frankrike så den finns varken på systembolaget eller Alko.

Kommentar: Jag kommer alltid att tillreda sikfiléerna på det här sättet i fortsättningen och också övrig fisk ska jag testa. Har tidigare rimmat enbart viltstekar med fantastiskt resultat. Majon med brynt smör är lätt att göra och passade perfekt till siken. Och purén hade en mycket trevlig len och lite syrlig smak. Om du inte har persiljerot kan du använda palsternacka i stället. Recepten på den rimmade siken och majonnäsen är från Vin & Gastronomi.



Lycka till med fiskafänget!


AUBERGINE- OCH KIKÄRTSSALLAD MED ROSTAD VITLÖKSDRESSING

fredag 21 april 2017



Magiskt god sallad...dressingen gjord på rostad vitlök, citronsaft, senap och olivolja tar den till fantastiska höjder. Det är mycket Medelhavsstuk över hela salladen och grekiska svarta oliver skulle ha gjort den ännu häftigare men tyvärr  hade någon ätit upp dem. Receptet är från "Healthy Seasonal Recipes" bloggen med vissa ändringar och tillägg.

Ingredienser:
1 stor eller 2 små auberginer, skurna i små tärningar
4 stora vitlöksklyftor med skalet på
(färsk rosmarin)
1 tsk salt
3 msk god olivolja
1 msk färskpressad citronsaft (+ lite riven zest)
2 tsk Dijon senap
1 burk konserverade kikärter, sköljda och avrunna
4-5 dl hackad färsk persilja
 1-1,5 dl fetaost
(svartpeppar)

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda auberginekuberna, vitlöksklyftorna och 1/2 tsk salt i en stor skål. Jag blandade också ner rikligt med färsk rosmarin (inte i det ursprungliga receptet) då jag tycker det ger en fin smak åt auberginen. Ringla 1 msk olivolja över och blanda om. Sprid ut allt på en bakpappersklädd ugnsplåt och rosta tills auberginen är mjuk och har fått färg och vitlöksklyftorna känns mjuka. Det tar ca 30 minuter.



Avlägsna skalet från vitlökarna. Mosa vitlökarna i en stor skål och blanda med 1/2 tsk salt (använde mer) och de återstående 2 msk olivolja. Blanda i citronsaft  och senap. Sätt till auberginen (jag smulade sönder de torkade rosmarinkvistarna för jag älskar smakkombinationen aubergine-vitlök-rosmarin), kikärter, persilja och feta i bitar. Blanda försiktigt. 
 Jag strödde också på citronzest och svartpeppar. Och några stänk olivolja.

Kommentar: Den här färdiga salladen gick åt i ett nafs: två personer delade på den som ensam rätt till lunch. Fungerar säkert perfekt som tillbehör till en örtig grillad kyckling  och räcker kanske då till fyra personer.



GRILLAD GÄDDA PÅ AFRIKANSKT SÄTT

onsdag 19 april 2017



Vi lade nät under påskhelgen och fick en liten men naggande god fångst: ett par gäddor och några fina sikar + en massa halvätna braxnar som en säl hade kalasat på. Tur att den inte bongade sikarna! I mitt barndomshem åt vi fisk i alla former. Pappa fiskade året om och mammas bravur var gädda à la Homburg. Det finns bara ett gäddrecept på min blogg  och det är jättegoda gäddtimbaler http://forreliini.blogspot.fi/2017/02/gaddtimbaler-med-skaldjurssas.html. Innan bloggen föddes gjorde jag många rätter av gädda: asiatiska biffar, wokad gädda med bacon och lök, rökt hel gädda (inte dumt alls), kokt gädda med pepparrotssås och äggsås. Gäddan är en finfin firre som många inte tycker om på grund av småbenen man lätt sätter i halsen. Fransmännen är betydligt mer förtjusta i gäddan och uppskattar den högt. Dagens recept är ett gammalt recept från en tidning som jag någon gång testat och jag ville minnas att det var ett både gott, spännande och lite annorlunda gäddrecept. Minnet svek mig inte denna gång! 


Den sydafrikanska gäddan (snoek) är fetare än sin nordiska kusin. I ursprungsreceptet används aprikossylt men eftersom jag inte hade sådan men däremot min goda orange chilisylt http://forreliini.blogspot.fi/2016/12/chilisylt-med-paprika-lime-och-ingefara.html använde jag den och det blev också smarrigt kan jag lova. De små benen i gäddan får man akta sig för när man äter...om man nu inte gör den helt benfri innan grillningen förstås.

Du behöver:
1-1,5 kg gäddfilé
salt
vitpeppar
50 g smör
3 dl aprikossylt/chilisylt
1 dl (sött) vittvin
+ någon spännande krydda enligt egen smak

Krydda gäddfilén med salt och peppar. Smält smöret och blanda ner sylten. Häll i det vita vinet. Pensla gäddfiléns köttsida med smör-syltblandningen. Placera filén på grillen med skinnsidan nedåt. Jag rekommenderar att använda ett halster. Låt filén grillas på skinnsidan en stund tills den får färg och vänd den sedan så att köttsidan fårg vacker färg. Pensla på mera smör-syltblandning genast när du grillat färdigt. Är god lite avsvalnad.



Jag serverade fiskfiléerna tillsammans med en grön wok som bestod av grönkål, fänkål, spenat, lök, vitlök, fisksås, sesamsås och pimentón/chilipulver.
Kommer inte riktigt ihåg vilka kryddor jag använde men jättegod blev den!

Och ett glas mousserande vin passade fint till. Den här gången fick det bli De Bortoli Sparkling Brut från Australien. Ett torrt mousserande vin med en angenäm doft av mogna frukter och citrus. I smaken spår av äpple och vita vinbär. Smakade inte illa.



LAMMROSTBIFFAR I COLABAD

måndag 17 april 2017


Vi hade besök av min svåger med fru på påskhelgen. De hade lovat komma och fälla några stora ekar (det svämmar över av ekar hos oss nämligen) och de fick dem faktiskt att falla i exakt rätt vinkel och inte på växthuset. Bussigt gjort Janne och Marina! Som lön för mödan bjöd jag sedan på lunch. Arbetsfördelningen kan ni antagligen gissa: jag och assistenterna Bany och Maximus jobbade i köket medan det övriga gänget fick sköta grovjobbet utomhus.

Som förrätt och för att värma upp de frusna stackrarna vankades det


Huvudrätten var färska lammrostbiffar som först fick marinera i ett colabad över natten och sen tillreddes i ugnen.

Ingredienser:
6 st lammrostbiffar (räkna med 1/person)
olja + smör till stekningen
salt
svartpeppar

Marinaden:
1 lime
1 citron
3/4 l körsbärscola (Dr. Pepper) eller vanlig Cola, viktigt att du inte använder light-varianten för då karamelliseras såsen inte när du reducerar den
1 dl soya
1 solo vitlök, riven
rikligt med färsk rosmarin
svartpeppar

Idén till marinaden är från Soppa 365.
Börja med marinaden. Pressa saften ur limen och citronen. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Sätt också med de urpressade frukthalvorna. Lägg rostbiffarna i marinaden och låt dem dra i sig smakerna i kylskåpet 2-12 timmar.


Ta rostbiffarna ur marinaden och torka dem torra. Spara marinaden. Låt biffarna stå i rumstemperatur i en halv timme. Koka under tiden en glaseringssås av marinaden.
Häll marinaden i en kastrull men släng citron- och limehalvorna. Låt sjuda i 15 minuter och sedan koka tills en tredjedel återstår.
Hetta upp olja + smör i en stekpanna. Bryn biffarna runtom  och krydda med salt och svartpeppar.


Sätt ugnen på 100-150 grader. Ju lägre värme desto bättre resultat! Häll en del av den reducerade marinaden över biffarna. Sätt i en digital termometer och låt stå i ugnen tills den visar 55 grader om du vill ha rosa kött. 58-60 grader för genomstekt.
Linda in biffarna i folie och låt vila 8-10 minuter innan du skär upp dem. Häll sedan över den uppvärmda marinaden som skysås.

Jag serverade potatiskakor, sötpotatis/batat pommes http://forreliini.blogspot.fi/2016/10/kycklingsaltimbocca-med-batatpommes.html och ugnssparris som tillbehör. Srirachamajonnäs och misosmör med rucolaskott fanns också på tallrikarna.

Kommentar om köttet: Jag förhöll mig lite tvivlande till cola-marinaden men det visade sig att de små godingarna gillade badet och smaken blev otroligt god med glaseringen. Enda kruxet var att rostbiffarna blev något för länge i folien innan uppskärningen så fast jag tog ut dem vid 55 grader var de genomstekta när vi åt dem. Men smaken var ljuvlig!


 Testade det australiensiska vinet Gemstone och det portugisiska Altano. De är i ungefär samma prisklass men Gemstone avgick solklart med segern. Tror att Altano behöver lite lagring ännu.

Efterrätten bestod av mango nice cream med små chokladägg och en kopp espresso.
http://forreliini.blogspot.fi/2017/04/mango-nice-cream.html