Två härliga rödbetsförrätter

onsdag 6 september 2017



Rödbetorna, polkabetorna och gurkorna ser ut att frodas i trädgårdslandet i år. Persiljan och schalottenlöken kommer också från det egna landet. Jag beslöt att göra några små söta förrättskoppar och glas där jag använde det som fanns i trädgården. Så skönt när man vet att allt är biodynamiskt odlat! Här får du två tips på goda och vackra rödbetsförrätter, som också gör sig bra på ett buffébord. Rödbetornas färg är bedårande, inte sant? Och gurkkrämen galet god tillsammans med sötman i rödbetorna.

Glas med rödbetsvelouté och gurkcrème 
Ingredienser för 4-6 glas:
persilja
salt
svartpeppar
saft från en halv citron
1 liten schalottenlök
2 dl tjock crème fraîche
1-2 (frilands)gurkor
1 stor kokt rödbeta

1. Sätt den kokta rödbetan, 1 dl crème fraîche och lite persilja i blendern. Mixa och krydda med salt och svartpeppar enligt egen smak.

2. Halvera gurkan och avlägsna det mjuka mellanpartiet. Skär gurkan i små tärningar. Blanda gurkan med 1 dl crème fraìche, citronjuice och den finhackade schalottenlöken. Sätt till persilja, salt och peppar.

3. Fördela rödbetsveloutén i glas. Toppa med gurkkrämen och garnera med dukkah  och persilja till exempel.




Rödbetsmousse med polkabetschips

Ingredienser för 4-6 portioner:
2 stora kokta rödbetor
1-2 msk mascarpone
1-2 msk crème fraîche
1/2 - 1 tsk vitlökspulver
1-2 msk vinäger
persilja
salt
svartpeppar

Till chipsen: polkabetor

1. Skala polkabetorna och skiva dem tunt på mandolinen. Akta fingrarna! Bred ut dem på en ugnsplåt och pensla eventuellt med lite olivolja. In i ugnen på 150 grader tills de verkar torra.

2. Blanda de kokta rödbetorna i blendern med mascarpone, crème fraîche, vitlök, vinäger, persilja, salt och peppar. Kör tills allt är krämigt.

3. Låt det stå kallt ca 1 timme. Fördela i små koppar eller glas och dekorera med persilja och polkabetschips.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar