Rosmarinpotatis, kantareller och abborrfiléer i ugnen

fredag 22 september 2017



Fantastisk ugnsrätt: knaprig potatis med rosmarin, kantareller och lök som efter en stund i ugnen fick sällskap av byxade abborrfiléer som snabbt blev klara under grillelementet. Vi fick några (små) abborrar i nätet och jag ville pröva någonting nytt. Ett klokt beslut: en mycket läcker och ganska kalorisnål rätt blev det ... olivoljan snålade jag däremot inte med.

Ingredienser:
ca 800 g -1 kg potatis
ca 3-4 stora lökar
åtminstone 1/2 liter kantareller, gärna mer
1 knippe färsk rosmarin
god olivolja
10-12 abborrfiléer, byxade
havssalt 
svartpeppar
flingsalt

1. Skrubba potatisen ordentligt. Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta med havssalt. Klyfta potatisarna. Lägg klyftorna i det kokande vattnet och låt koka i 4-5 minuter så att de mjuknar en aning. Häll av vattnet och låt potatisen torka ordentligt. Bred ut dem på en ugnsplåt/ugnsform.

2. Skiva löken och bryn den tillsammans med kantarellerna i en stekpanna. Blanda dem sedan med potatisen på ugnsplåten. Salta och peppra. Häll på rikligt med olivolja. Sätt till rosmarinen.

3. Ställ in i 200 grader varm ugn i 30-40 minuter. Smaksätt abborrfiléerna med salt och peppar. När potatisen har fått färg så placera filéerna utanpå. Byt till grillvärme i ca 7-8 minuter.

4. Majonnäs smaksatt med Dijon-senap kan serveras till.




Jag gjorde ett tillbehör som bestod av polkabetor och blomkål med lite örter, salt och peppar och naturligtvis olivolja. In i 225 graders ugn i ca 15-20 minuter.








Eftersom det var en veckoslutsmiddag så fick vi ett glas vin till maten. Detta argentinska vittvin var en ny angenäm bekantskap. Fruktigt, fylligt, blommigt, lite exotisk doft. Lämpar sig för fisk- och skaldjursrätter och klarar också av rätter med lite kraftigare kryddning.

2 kommentarer:

  1. Så gott det ser ut! Mat i min smak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt! Det var faktiskt supergott...men bäst att du testar själv!

      Radera