Snabb sorbet på lingon och macapulver

lördag 30 september 2017



 Maca är en rotväxt som trivs i Anderna. Den anses öka prestationsförmågan och vitaliteten. Sägs också minska stress. Den innehåller mycket protein och fiber, B2-vitamin, kalcium, järn och zink. Smaken påminner lite om torkad och malen kålrot. Den kan blandas i gröt, smoothies, varma drycker och sorbet. Lingon, apelsinsaft, maca och honung är beståndsdelarna i denna sorbet. Den söta kinuskisåsen/kolasåsen bryter fint mot lingonens surhet. Hälsosamt  svalt mellanmål eller liten dessert.

För 2 portioner behöver du:
2 dl djupfrysta lingon
1 dl apelsinsaft (godast med nypressad)
1 msk Macapulver
honung enligt smak och tycke

Till servering kinuskisås/kolasås (jag använde färdig på burk)

1. Tina lingonen en aning så att de fortfarande är isade. Blanda alla ingredienserna förutom honungen i en blender eller med stavmixer.
2. Smaksätt med honung och blanda en gång till.
3. Portionera i skålar och häll kinuskisås/kolasås på. Avnjut genast!





Oemotståndlig rödbetspaj & chèvrecrème

torsdag 28 september 2017



Inne i denhär höstliga skördepajen gömmer det sig ett helt gäng grönsaker, faktiskt sammanlagt ett kilo! Pajdegen är gjord på quinoa, mandelmjöl, potatismjöl, smör och ägg. Rödbetorna är ett måste men för övrigt kan du ta vilka rotfrukter du vill. Slutresultat blir ändå utmärkt! Det ursprungliga receptet är taget ur Elle mat & vin 6/2016.

Pajskal:
4 dl kokt kall quinoa
2 dl mandelmjöl 
1 dl potatismjöl
50 g smör
1 ägg

Fyllning:
1 stor gul lök eller 2
500 g blandade rotfrukter, t.ex. morot, palsternacka, jordärtskocka, persiljerot
500 g rödbetor
1/2 dl finhackad färsk timjan
(färsk salvia)
2 rivna vitlöksklyftor
salt och peppar
4 ägg
3 dl havregrädde (ev mer)
150 g riven ost
olja till stekning

Chèvrecrème:
200 g chèvre (jag använde bredbar getost på burk)
1 dl crème fraîche
salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader. Mixa alla ingredienser till pajskalet i en matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Jag var tvungen att använda ca 1 dl vetemjöl för att degen inte skulle fastna på mina fingrar i stället för i formen. Det går säkert lika bra att öka lite på receptets angivna mjölmängder.

2. Förgrädda skalet ca 15 minuter i ugnen.

3. Skala lök, rotfrukter och rödbetor och skiva grovt. Stek alltsammans i olja i en stekpanna. Strö över timjan, salt och peppar. Fördela grönsaksblandningen i det förgräddade pajskalet.

4. Vispa ihop ägg och grädde och häll blandningen över grönsakerna. Toppa med den rivna osten, strö eventuellt över lite extra timjan och dra några varv med svartpepparkvarnen. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.

5. Chèvrecrème: Mosa eller mixa ihop chèvren med crème fraîche. Smaka av med salt och peppar.










Kommentar: Jag var som sagt tvungen att använda vetemjöl för att få degen att lossna från mina fingrar. I övrigt var pajskalet jättegott. Mina rödbetsbitar var i grövsta laget så gör ganska små bitar så blir slutresultatet snyggare. Jag använde morötter, polkabetor, palsternacka, bönor, mangold och jordärtskocka i fyllningen: allt från eget land. Pajen är mycket mättande och är i mumsigaste laget med getostcrèmen till! Så gott!

Om du är sugen på fler rätter med rödbetor så finns här några godingar:

Timjanrödvinspäron & ingefärspäron

tisdag 26 september 2017



Två fantastiska recept på päronefterrätter om dina päronträd gett bra skörd. Vi har två stycken olika men fråga mig inte vad sorterna heter. Det ena ger stora päron och det andra små. De är inte goda att äta utan definitivt matpäron. Jag älskar ingefärspäron: min pappa var en hejare på att göra dem. Och det ska vara ordentligt med ingefära! Vi hade ett enormt päronträd och han kokade också in halvor i sockerlag och djupfryste dem för vinterns behov. Rödvinspäron har jag tidigare gjort utan timjan och honung. Det här är absolut ett recept för alla timjangalningar! 

Till rödvinspäronen behöver du:
1 stor bukett timjan
6 stora päron 
drygt 1/2 flaska rödvin
1/2 dl honung
1 vaniljstång

1. Skala päronen och halvera dem. Kärna ur dem med kuljärn (eller sked).

2. Placera halvorna i en kastrull tillsammans med den delade vaniljstången och de övriga ingredienserna.

3. Sjud dem tills de är mjuka. De ska ännu vara fasta till konsistensen.

4. Låt svalna i lagen.

5. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.



Till ingefärspäronen behöver du:
ca 14-16 små päron
5 dl strösocker + 1 dl syltsocker
2 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
mycket ingefära; antingen riven eller i bitar

1. Skala päronen men lämna skaften kvar. Skrapa dem med en kniv.

2. Koka upp lagen och sjud päronen tills de mjuknat. Ska fortfarande kännas lite fasta. Ta upp dem ur lagen.

3. Koka ihop lagen tills drygt hälften återstår och häll den på päronen. Låt kallna.

4. Servera med punschgrädde.



Kommentar: Jag djupfryste båda sorterna för att ha till julens dessert. Därför kokade jag inte ihop ingefärspäronens lag så mycket som det står i receptet. Jag använde riven ingefära för första gången. Lagen blev lite grumligare men mig stör det inte. 




Päronmarmelad med valnötter till ostbrickan

lördag 23 september 2017



Min make plockade ned päronen från våra två päronträd för någon dag sen och då päron snabbt blir för mjuka om man låter dem stå så fick jag bråttom att fixa en massa pärongodsaker. Först ut är receptet på en finfin marmelad med päron, kanel, ingefära, citron och valnötter. Den platsar perfekt på ostbrickan!

Till 6 stycken medelstora burkar behöver du:
2 kg päron
rivet skal och saft av 3 stora citroner
3 kanelstänger
riven ingefära enligt smak och tycke
ca 20 valnötter
11-12 dl syltsocker

1. Skala, kärna ur och skär päronen i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med citronsaft, citronskal och kanelstänger och sjud under lock i ca 10 minuter.

2. Tillsätt socker och rör tills det smält. Koka upp igen och koka kraftigt i ca 10 minuter utan lock.

3. Rör ner grovhackade valnötter när 5 minuter återstår av koktiden. Skumma. Låt marmeladen vila ca 15 minuter, rör då och då. Fyll på varma, steriliserade burkar, förslut och förvara svalt.







Kommentar: Jag glömde att sjuda blandningen utan socker först. Jag blandade allt med sockret genast från början och lät massan koka i ca 15 minuter tills päronbitarna var mjuka. Jag ville inte ha sönderkokta bitar. Vill du det så är det bara att förlänga koktiden. Otroligt god i synnerhet till en massa ostar! Och gillar du inte ingefära så lämnar du bort den.


Rosmarinpotatis, kantareller och abborrfiléer i ugnen

fredag 22 september 2017



Fantastisk ugnsrätt: knaprig potatis med rosmarin, kantareller och lök som efter en stund i ugnen fick sällskap av byxade abborrfiléer som snabbt blev klara under grillelementet. Vi fick några (små) abborrar i nätet och jag ville pröva någonting nytt. Ett klokt beslut: en mycket läcker och ganska kalorisnål rätt blev det ... olivoljan snålade jag däremot inte med.

Ingredienser:
ca 800 g -1 kg potatis
ca 3-4 stora lökar
åtminstone 1/2 liter kantareller, gärna mer
1 knippe färsk rosmarin
god olivolja
10-12 abborrfiléer, byxade
havssalt 
svartpeppar
flingsalt

1. Skrubba potatisen ordentligt. Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta med havssalt. Klyfta potatisarna. Lägg klyftorna i det kokande vattnet och låt koka i 4-5 minuter så att de mjuknar en aning. Häll av vattnet och låt potatisen torka ordentligt. Bred ut dem på en ugnsplåt/ugnsform.

2. Skiva löken och bryn den tillsammans med kantarellerna i en stekpanna. Blanda dem sedan med potatisen på ugnsplåten. Salta och peppra. Häll på rikligt med olivolja. Sätt till rosmarinen.

3. Ställ in i 200 grader varm ugn i 30-40 minuter. Smaksätt abborrfiléerna med salt och peppar. När potatisen har fått färg så placera filéerna utanpå. Byt till grillvärme i ca 7-8 minuter.

4. Majonnäs smaksatt med Dijon-senap kan serveras till.




Jag gjorde ett tillbehör som bestod av polkabetor och blomkål med lite örter, salt och peppar och naturligtvis olivolja. In i 225 graders ugn i ca 15-20 minuter.








Eftersom det var en veckoslutsmiddag så fick vi ett glas vin till maten. Detta argentinska vittvin var en ny angenäm bekantskap. Fruktigt, fylligt, blommigt, lite exotisk doft. Lämpar sig för fisk- och skaldjursrätter och klarar också av rätter med lite kraftigare kryddning.

Smörsopp & ugnsgrönsaker

tisdag 19 september 2017



smörsopp hör till mina svampfavoriter: tre-stjärnig svamp som det finns ganska mycket av. Jag brukar plocka små soppar för de större exemplaren är ofta maskätna. Sedan avlägsnar jag (ofta klibbiga) hinnan på hatten och  steker svampen i smör-oljeblandning med lök, vitlök och örter. Mumsigt!



Grönsaker från den egna trädgården är nog bland det bästa jag vet. Vanligtvis rostar jag dem i ugnen tillsammans med örter, salt och peppar och vitlök naturligtvis. Den här gången blev det rödbeta, polkabeta, morot, lök och sötpotatis (inte egenodlad ännu).
Jag skar allt i stora bitar och blandade med olja, vitlök, örter, salt och peppar. Fördelade bitarna på en ugnsplåt och in i 225 graders ugn i ca 20 minuter. Tiden beror på vilken typ av grönsaker och hur stora bitar du har. Testa mjukhetsgraden med  en knivspets.







Jag gjorde en kall sås på crème fraîche och mjuk getost till grönsakerna. Jag strödde lite örtsalt och svartpeppar på och simsalabim var den klar att använda till de rostade grönsakerna. 

Råstekta kronärtskockor med kantareller

söndag 17 september 2017



Problemet med den här rätten är att få tag på späda, fina kronärtskockor. Ju mindre och nyskördade desto bättre och smakligare. Receptet är Myllymäkis; jag har utökat det med kantareller för att göra rätten lite matigare. En trevlig liten förrätt eller sidorätt.

För 4 portioner behöver du:
6 små kronärtskockor
4 vitlöksklyftor, krossade
25 g smör (jag använde mer)
1 knippe bladpersilja, hackad
1 citron, i klyftor
olivolja
salt
(smörstekta kantareller)

1. Skala bort de yttre hårda bladen på kronärtskockorna och halvera dem.

2. Hetta upp oljan i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt skockorna och stek dem med snittytan neråt tills de fått fin färg. Lägg i vitlök, smör och persilja och fortsätt att steka.

3. Ös skockorna med smöret under stekningen. Stek ca 10 minuter tills skockorna är mjuka. Krydda med salt och servera med citronklyftor.

4. Jag tillsatte stekta kantareller när skockorna var klara.












Kommentar: Jag gjorde bara knappt halva satsen då jag endast hade två stycken lite större kronärtskockor. Kom ihåg att försöka få tag på så små skockor som möjligt så smakar den här rätten alldeles ljuvligt. Kantarellerna var ett bra komplement.

Kållåda med quinoa

torsdag 14 september 2017




Kål i alla former hör väl hösten till. Det finns så oerhört många kålsorter att välja och variera mellan. Här har jag använt den vanliga vitkålen, men ingenting hindrar att du byter ut en del mot grönkål, rödkål eller rosenkål exempelvis. I synnerhet om du råkar ha det i din egen trädgård.

Till 5x0,8liters formar och en större ugnsform behövde jag:

2 kg kål
1,2 kg köttfärs/malet kött
2 stora morötter
3 lökar + blast
1  solo vitlök
2 lemon drop chili
 1-2 dl havregrädde
sojasås
örtsalt
svartpeppar
smör
1,5 dl kokt quinoa (i växtbuljong)
skorpmjöl/ströbröd + smörklickar

Gör så här:
1. Strimla kålen och stek den i omgångar i stekpanna i smör-oljeblandning. Stek köttet. Stek snabbt de skurna grönsakerna. Krydda alltsammans.

2. Blanda den kokta quinoan med köttet, chilin och vitlöken.

3. Blanda den stekta kålen och de stekta grönsakerna.

4. Smörj formarna och börja med ett lager kål-grönsaksblandning, sedan kött-quinoablandning och avsluta med ett kållager. Blanda grädde och soja och häll över. Använd mer grädde än i receptet om du vill. Strö lite ströbröd och några smörklickar överst.


5. In i 200 graders ugn i ca 1 timme.











Kommentar: Jag djupfryste folieformarna (till min son). Jag plockade lite svamp, som jag stekte tillsammans med tomater  och lök. Det blev ett smarrigt tillbehör till kållådan. I källaren hittade jag ännu en burk inlagd zucchini från förra året, som faktiskt förhöjde kålens fina smak ytterligare. Den stora köttmängden kanske förvånar någon men män som tränar behöver ju mycket protein! 

Här hittar du ett lite annorlunda recept på en god kållåda


Squashterrin - en festligare squashrätt

tisdag 12 september 2017



Vi odlar squash/zucchini varje sommar och brukar få riklig skörd ... men i år blev den bara lagom. En del går till hundgröten och till vardags brukar jag oftast snabbsteka squashtärningar med lök, vitlök, örter och kryddor. Gott, bara man steker dem snabbt på hög värme så de blir bruna och knapriga. Den här terrinen åt jag första gången i Frankrike på en liten provencalsk restaurang. Där kallas den "pain de courgette", dvs. squashbröd. Den är mycket mild i smaken och går därför att kombinera med de flesta rätter. Kom ihåg att faktiskt salta och krydda extra mycket och låt den färdiga terrinen vila i kylen åtminstone över natten. Den blir nästan godast om man snabbt steker skivorna i lite olja/smör och strör flingsalt och svartpeppar över vid serveringen.

Till en avlång terrin/kakform behöver du:
600-700 g squash
3 stora gula lökar
(+lökblast)
olivolja
6-7 ägg
1 msk Maizena
1 msk vatten
salt
svartpeppar
 timjan (jag använde färsk mynta denna gång)
1 klyfta vitlök (eller mer)
1 knippe persilja

1. Skär squash och lök i små tärningar. Fräs detta med lite olivolja i en kastrull tills löken är blank men inte brynt. Riv ner vitlöken och låt svalna.

2. Vispa ihop äggen. Rör ut Maizenan med vattnet och vispa ned. Smaksätt med salt, peppar och timjan. 

3. Blanda äggsmeten med grönsakerna och rör ned den hackade persiljan (och myntan). Slå allt i en lättsmord form. Ställ formen i vattenbad och grädda i 175 grader mitt i ugnen ca 45 minuter, eller tills äggsmeten stannat. Låt den kallna innan den försiktigt vänds upp och skivas.









Kommentar: En tomatsallad med citron, dragon, gräslök, salt, svartpeppar och olivolja passar bra till. Jag stekte också lite blandsvamp som var otroligt gott till terrinen. Jag kan tänka mig att fisk i alla former också fungerar. I Frankrike serveras terrinen som en kall förrätt tillsammans med tomatsalladen.