Teriyaki-aubergine

tisdag 27 februari 2018



Receptidén kommer från Jamie Olivers bok "5 ingredienser " med en liten förändring: jag bytte ut teriyakisåsen mot hoisinsås. Jättegott blev det hur som helst. Vi åt rätten som förrätt och tyckte att kombinationen aubergine, vårlök, chili, salta jordnötter och hoisinsås var fantastisk. Gillar du asiatiska smaker så tror jag att du instämmer. Ett plus också för att den går snabbt att tillreda. Den hade naturligtvis hunnit kallna medan jag fotograferade men är det inte så att grönsaksrätter oftast smakar bättre lite avsvalnade? För övrigt har Jamies 5 ingredienser många fördelar: attraktiva, enkla och näringsrika recept där snillrik kombination av få ingredienser är i huvudrollen. Alla recept blir färdiga på under 30 minuter. Fantastiskt fin bok som man har mycket glädje och nytta av!

2 portioner:

1 stor aubergine 400 g (använde 1,5) 
4 vårlökar
1 färsk gul och 1 färsk röd chili
20 g naturella jordnötter (använde salta)
2 msk teriyakisås (använde hoisin)

1. Placera en non-stick stekpanna med ca 26 cm diameter på hög värme och häll i 2,5 dl vatten (jag tycker att det räcker med 1,5 dl). Dela auberginen i två delar på längden och gör några snitt i ytorna. Lägg halvorna i stekpannan med snittytan neråt och sätt till havssalt och svartpeppar enligt smak. Täck med lock och koka halvorna i ca 10 minuter eller tills vätskan avdunstar.

2. Behandla vårlöken under tiden. Skär de vita delarna på snedden i 3 cm långa bitar och lägg åt sidan. Avlägsna fröna från chilin och skär resten i långa smala remsor. Skär det gröna på vårlöken på samma sätt. Lägg chili- och vårlöksremsorna i en skål med iskallt vatten så att de blir krispiga.

3. När det hörs fräsande ljud från stekpannan, tillsätt 1 msk olivolja, det vita från vårlökarna och jordnötterna. Häll i lite vatten efter 2 minuter och hoisin/teriyakisåsen. Minska värmen till medel. Vänd auberginehalvorna, skaka pannan och låt ingredienserna bli kladdiga/sticky under några minuter. Garnera sedan med chili- och vårlöksremsorna.








Om du vill kolla några av mina övriga auberginerecept så hittar du dem här:










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar