Torsk & rotsaker - allt på en plåt

söndag 18 februari 2018En snabb vardagsrätt som sköter sig själv i ugnen. Först potatis, palsternacka, rödlök och fransk dragon in i ugnen i 10 minuter och sedan fiskfiléerna på i 5-10 minuter. Torskfiléerna var på specialerbjudande men det går lika bra med gös, sik eller abborre. De behöver inte heller många minuter i ugnen. Jag hade tre filéer som jag smaksatte på tre olika sätt: 1) med chimichurrikrydda, 2) med za'atarkrydda och 3) med asanikrydda. Jag hittade några påsar med härlig fransk dragon i frysen: "trädgårdsmästaren" odlade och skördade den senaste sommar.

För 2-3 portioner:
5 siikli potatisar med skal i klyftor
2 palsternackor, skalade och klyftade
2 rödlökar i klyftor
1 påse djupfryst fransk dragon eller färsk, torkad i nödfall
salt
svartpeppar
olivolja
chilisalt

3 st torskfiléer
chimichurri
za'atar
asani
salt
olivolja

1. Blanda olivolja och kryddor i en bunke. Häll i rotsakerna och blanda ordentligt och häll sedan ut dem på en ugnsplåt. De ska helst inte vidröra varandra. Sätt in plåten i 225 grader varm ugn i ca 10 minuter.

2. Krydda torskfiléerna med kryddorna och låt dem stå och dra i sig smakerna medan rotsakerna är i ugnen. Placera dem på rotsakerna efter 10 minuter, ringla över lite olivolja och sätt tillbaks i ugnen i 5-10 minuter (gärna övervärme) beroende på tjocklek. Strö lite flingsalt på när du tar ut plåten. Två tidigare torskrecept finns här:
Och ett lite liknande recept med potatis, kantareller och abborrfiléer här:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar