Blåmusslor i tomatsås

onsdag 14 februari 2018



Den här tiden på året brukar det gå lätt att få tag på färska musslor. Jag brukar köpa blåmussslor i nät, men nu var de färska musslorna instängda i ett paket. Jag var lite skeptiskt inställd till deras skick, men det visade sig att det endast var 4 st som var dåliga, alltså inte stängde sig när jag knackade dem mot skärbrädan. Jag kokade ihop såsen av lite lök, vitlök, tomatkross, örter, vitt vin och fiskfond. Det blev en god förrätt för 4 personer, alternativt huvudrätt för 2 personer. Du behöver ett gott lantbröd/surdegsbröd för att doppa i den goda såsen. Och kanske ett glas torrt vitt vin, exempelvis Riesling. Och kom ihåg att förvara musslorna kallt fram till tillredningen. Använd dem helst samma dag du inhandlar dem.

Ingredienser:
ca 1 kg färska blåmusslor
1 gul finfördelad lök
2 krossade vitlöksklyftor
olja
lagerblad
lite fiskfond/salt
halv burk tomatkross
2 dl torrt vitt vin
örter
svartpeppar

1. Skölj och putsa musslorna. Knacka alla öppna musslor mot diskbänken och kontrollera att de stänger munnen. Om inte så släng dem.

2. Värm lite olja i en kastrull och fräs lök och vitlök, eventuellt torkad timjan också. Sätt till lagerblad, tomatkross, vitt vin och koka upp. Blanda ner lite fiskfond eller salt. Några tag med svartpepparkvarnen också. Avsmaka.

3. När såsen har kokat i ett par minuter häller du i musslorna och lägger på locket. Låt koka i ca 5 minuter tills de öppnar sig. Skaka kastrullen emellanåt. De blir sega om de kokar för länge. Dekorera med färska örter.





Mina tidigare mera Asien-inspirerade sjukt goda musselrätter finns bakom följande länkar:

http://forreliini.blogspot.fi/2017/11/asiatiska-musslor-knaprig-gos.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar