Finsk-afrikansk lax med superris

onsdag 21 februari 2018



 Det fanns några burkar crème fraîche och smetana i mitt kylskåp, vars datum precis hade löpt ut och då blev resultatet den här laxrätten som faktiskt inte gick av för hackor. Lite blodapelsin, honung och asani (nordafrikansk krydda som är härlig ihop med apelsin) blandat med grädden blev en otroligt smarrig sås till laxfilén. Asanikryddblandningen består av koriander, chili, kanel, spiskummin, ingefära, kardemumma, rosmarin och oregano. Den hör till Mill & Mortars sortiment.


Ingredienser för 4:

ca 1 kg laxfilé
2 tsk asani + 2 tsk att strö på senare
chilisalt

1,5 dl crème fraîche
2,2 dl smetana
1,2 dl blodapelsinjuice (ca 1 apelsin)
2 tsk honung
chilisalt

Paulúns superris

1. Avlägsna skinnet på laxfilén och avlägsna alla ben med en pincett. Strö 2-3 tsk asanikrydda och chilisalt på filén. Placera den i en lämplig ugnsform. Låt den stå en stund.

2. Blanda samman crème fraîche, smetana, apelsinsaft, honung och salt. Avsmaka. Häll såsen över laxfilén. Sätt in formen i 175 - 200 grader varm ugn i ca 15-20 minuter. Strö över ytterligare 1-2 tsk asanikrydda när du tar ut fisken ur ugnen. Det blir pricken på i:et!Skiva en (blod)apelsin och garnera med den. Gärna lite gröna ätbara blad också.

3. Koka superriset enligt förpackningens anvisning.









Jag har använt asani-kryddan också i den här härkisbowlen




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar