Amarantgröt & björnbärssås

söndag 25 februari 2018



 Amarantfröna är glutenfria och nära besläktade med quinoafröna. Ett litet frö med superfoodegenskaper. Amarant används främst i gröt, i sallader, som redning eller i malen form som mjöl. Fröna är lättsmälta, innehåller mycket protein, kalcium, järn och magnesium och har en mild och nötig smak. Amaranten har odlats i många tusentals år och har traditionellt använts av indianerna som överlevnadsmat. Enda nackdelen är att koktiden är ca 25 minuter. Men det går alldeles ypperligt att koka gröten när man har tid och sedan värma upp den. Jag har ännu några burkar av senaste sommars björnbärsskörd i frysen, så därför blev det en snabb matchande björnbärssås till amarantgröten. Inte ett dumt sätt att inleda dagen på ... eller avsluta den.

Här finns en intressant artikel på engelska om alla fördelar med att använda amarant https://www.thespruce.com/amaranth-in-your-gluten-free-recipes-1451323

Till gröten behöver du:
2,5 dl blötlagda frön
6 mortlade kardemummakärnor/malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1-2 tsk malen kanel
ca 5-7 dl vatten eller mandelmjölk

Koka gröten enligt förpackningens instruktioner. Det tar ca 25 minuter. Du väljer själv vilken smaksättning du vill ha på gröten.



 Till björnbärssåsen:
2 dl djupfrysta björnbär
1 msk kokossocker
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda några minuter.









Landebistro odlar en microvariant av bladamarant som heter Red Army. Sallatsblodamarant är det svenska namnet och den lämpar sig till att dekorera i synnerhet kalla rätter med. Den blodröda färgen piggar upp rätt som rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar