Aubergine- & granatäpplesallad

tisdag 31 oktober 2017Två av mina absoluta favoriter för tillfället ingår i den här Medelhavsinspirerade förföriska salladen. Den är inte bara vacker utan jätteläcker som en aptitretare före middagen. Vi åt den till lunch med nygräddat bröd. Om du aldrig har tillrett hela auberginer i ugn kan jag trösta dig med att det är busenkelt!

Ingredienser:
2 medelstora auberginer
1 granatäpple
1 lök
1 tomat
1 vitlöksklyfta
2 persiljestjälkar
2 stjälkar mynta
2 msk olivolja
1/2-1 dl grekisk youghurt/crème fraîche 
salt
grovt salt
svartpeppar

1. Värm ugnen till 200 grader. Tvätta auberginerna och sätt dem hela i ugnen. Låt dem stå där i ca 20 minuter, tills de är riktigt mjuka. Låt dem svalna en aning, skär dem itu och gröp ur köttet med sked. Lägg massan i en sil och strö över 1 msk grovt salt. Låt stå i 15 minuter så den överflödiga vätskan rinner bort.

2. Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs dem några minuter i lite olja så blir de mildare i smaken. Om du vill kan du använda rå lök och vitlök men ta då hellre rödlök i stället för gul lök. Skala tomaten och skär den i tärningar. Fröhuset används inte. Finfördela örterna. Skär granatäpplet i två delar och ta till vara kärnorna.

3. Finfördela aubergineköttet med en gaffel och sätt till tomattärningarna, vitlöken, löken och örterna. Blanda ner olivoljan och youghurten. Var försiktig med peppar och salt. Blanda omsorgsfullt  och lägg upp i en skål. Strö över granatäpplekärnorna. 
Här hittar du Landebistros övriga auberginerecept:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar