Rostade morötter med krämig nuoc cham dressing

måndag 16 oktober 2017Tänk att jag inte har kommit på att använda den vietnamesiska nuoc cham-såsen på det här sättet tidigare. Nuoc cham brukar användas till att dippa vietnamesiska sommarrullar i men här har den fått en liten twist av majonnäs och mixats ihop till en dressing. Dressingen kan göras 3 dagar i förväg och förvaras i kylskåp. Den är så fantastiskt god att snålvattnet nästan börjar rinna nu. Fick syn på receptet i Bon Appétit.

1 kg skrubbade morötter (jag använde gula och orange mycket krokiga exemplar från trädgårdslandet, inte så vackra på bild)
2 msk + en dryg 1/2 dl vegetabilisk olja
flingsalt
1 liten schalottenlök, tunt skivad
2 röda (starka) chilin, skivade
4-5 cm skalad och tunt skivad ingefära
2 tunt skivade vitlöksklyftor
2 msk fisksås
2 msk socker
2 msk vatten
2 msk limejuice
1-2 msk majonnäs

1. Värm ugnen till 220 grader. Blanda morötterna med 2 msk olja på en ugnsplåt och krydda med flingsalt. Rosta i ugnen, vänd dem ibland, tills de är knapriga och al dente. Det tar ca 20 minuter om du använder hela morötter. Jag skar mina morötter i bitar för de var för stora, men om du har fina och smala morötter så kan du lämna dem hela.

2. Koka upp lök, chili, ingefära, vitlök, fisksås, socker och 2 msk vatten i en liten kastrull på medelvärmen. Koka tills det är mjukt, ca 5-8 minuter. Vätskan skall inte reduceras. Låt kallna.

3. Häll såsen i blendern, sätt till limejuicen och majonnäsen och mixa tills du får en slät dressing. Medan blendern fortfarande är i gång häller du långsamt i den resterande oljan och mixar tills dressingen tjocknat lite. Smaksätt med salt.

4. Häll dressingen över morötterna vid serveringen.
Vi åt morötterna till fylld vårkyckling. Jag rekommenderar att du gör dubbel eller tredubbel sats med dressing för den passar också förträffligt till burgare, lax eller sallad och håller som sagt några dagar i kylskåpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar