Restaurang Tiiliholvi, Tammerfors

onsdag 25 oktober 2017



Tiiliholvi är en över 40 år gammal anrik restaurang i Tammerfors. Eftersom det var ca 10 år sedan jag senast åt middag där tyckte jag det var dags att åtgärda saken efter att ha studerat menyn och sett ordet bläckfisk. Restaurangen är inhyst i källaren till ett jugendhus mitt i centrum. Tiiliholvi är varm och välkomnande med sina tegelvalv, sparsamma belysning, vita dukar och klassiska framtoning. Vi valde varken avsmakningsmenyn eller överraskningsmenyn utan nöjde oss med varsin förrätt och huvudrätt och en gemensam dessert.


 Två olika bröd serverades innan middagen: speltbröd och ett fantastiskt gott blåbärsbröd tillsammans med ett mjukrört smör med olivolja.



 Oxsvansconsommén bestod av oxrillette, grönsaksterrin och en god oxsvansbuljong som hälldes i vid bordet. Smaklig.



Två sorters bläckfisk, paprikakräm, lökpaj och sjögrässallad. Vacker portion och mycket läcker för bläckfiskvänner. Ganska stor dessutom. Bra val!


Första huvudrätten innehöll långkokt lammnacke, citronpolenta, sallad på lammhjärta och rosenkål och parmesankex. Tyvärr hade kocken varit för frikostig med saltet så de fina smakerna kvävdes av saltmängden. Det var faktiskt synd för köttet och hjärtat var bra tillagade.


Den andra huvudrätten var mycket vackert presenterad. Hälleflundra, tryffel-potatispuré, dillfrösås och sauterad persiljerot. Här var sältan också mycket hög så de goda smakerna doldes ganska mycket på grund av i synnerhet den salta purén.



Efterrätten som vi delade på var underbar: chokladbavaroise, krusbärssorbet, stjärnanismarinerade krusbär, ingefärsgelé och kakaomousse. Så perfekt brytning mellan chokladen och krusbären. I synnerhet krusbärssorbet'n var gudomlig.


Vi drack ett fantastiskt vin från Mendoza genom hela måltiden. Fyllig, varm, intensiv, sötaktig i smaken. Bodega Renacer lär ska vara den enda argentinska vingården som producerar ett dylikt Amarone-aktigt vin. Finns i Alkos sortiment.





Betjäningen var felfri; rätterna kom i lämplig takt och servitrisen var professionell, hjälpsam och glad.

Den 27 och 28 oktober 2017 har du möjlighet att delta i "De hundra levande ljusens kväll". Och den 31.10 är det "Middag i mörker" som gäller. Maträtternas sälta har säkert justerats vid det laget.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar