Färsk salvia hör till mina älsklingsörter. Den stortrivs på ett soligt ställe utomhus sommartid, till exempel i en örtlåda med övriga örtväxter och inomhus under växtbelysning vintertid. Den är mångårig, men mer än tre år har vi vanligtvis inte lyckats hålla samma planta vid liv. Smaken är intensiv och de råa bladen är kanske inte så goda, men i pesto, grytor och saltimbocca är salvian suverän. Och om du inte tidigare har friterat salvia ska du absolut göra det och sedan njuta av den underbara smaken tillsammans med pasta, risotto, stekt fisk, kött eller fågel. Himmelskt! Salvian har vackra ätbara blålila blommor.
Receptidén kommer från "Ulrikas bästa GI-mat", skriven av Ulrika Davidsson.
Ingredienser till salviapeston:
1 kruka färsk salvia
1 dl pumpafrön
2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl riven färsk parmesanost
1 dl olivolja
saften av 1/2 citron
salt
svartpeppar
Lägg alla torra ingredienser till peston i en mixer och kör i någon minut. Häll på olivolja, citronsaft och smaka av med salt och peppar.
Till 4 portioner lax:
600 g laxfilé
salt
svartpeppar
Sätt ugnen på 150 grader. Skär laxen i fyra bitar och lägg i en ugnsform. Strö på salt och peppar.
Fördela peston över laxbitarna och sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
Servera till exempel med den här linsstuvningen eller kokt quinoa med smak av citron, avokado och sallad.
Här nedan hittar du direktlänkar till några övriga favoritrecept innehållande salvia:
SMAKLIG HELG OCH ALLA HJÄRTANS DAG!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar