Okonomiyaki - salt japansk pannkaka

torsdag 18 februari 2021


Svårt att säga, lätt att älska. En jättegod japanskinfluerad pannkaka svänger du snabbt ihop till lunchen. Det enda du behöver är vitkål, ägg, purjolök, mjöl och lite soja till själva pannkakan och majonnäs, sesamfrön och salladslök till toppingen. Och naturligtvis den supersmarriga såsen gjord på ketchup, worchestershiresås och ostronsås. Såsen är sannerligen kronan på verket i den här rätten. Det vegetariska receptet kommer från Jennie Walldén och aspirerar inte på att vara autentiskt säger hon själv. Men löjligt gott är det!

I Japan är okonomiyaki populär street food, lite som pizza. Det existerar en ofantlig mängd varianter på toppingen i de olika regionerna. Det finns massor av intressant information om okonomiyaki på nätet, så det är bara att använda Google om du vill veta mer om den här underbara lilla pannkakan.



Okonomiyakisåsen:

2 msk ketchup

1 msk worchestershiresås

1 msk ostronsås

1 tsk strösocker (jag lämnade bort sockret och tog 2 msk ostronsås)

Blanda ihop alla ingredienser. Ställ åt sidan.



Okonomiyaki:

0,5 dl vetemjöl
0,5 msk japansk soja
2 stora ägg
5 cm purjolök i tunna ringar
3-4 nävar tunt strimlad vitkål
neutral matolja till stekning

Topping:

2-3 msk majonnäs
1 msk furikake eller rostade sesamfrön
1 salladslök, tunt skivad

1. Lägg kålen och purjon i en bunke. Häll på mjölet och rör om så mjölet fördelar sig runt kålstrimlorna. I med ägg och soja i bunken och rör om så allt blandas väl. Smeten ska täcka grönsakernas yta. 

2. Stek till gyllene på båda sidor.

3. Lägg upp på tallrik och pensla okonomiyakisåsen på. Ringla över majonnäs, furikake eller rostade sesamfrön samt salladslök. Ät genast!

















2 kommentarer: