Chicken wings glaserade med honungsbalsamico & grönsaksris

måndag 30 september 2019




Kycklingvingar brukar både stor och liten gilla. Det lönar sig att täcka dem med någon typ av glaze, för då blir de extra goda. Det här snabba och enkla receptet finns på Rosa Viini & Ruoka sajten (enbart på finska), men här nedan har jag skrivit ut det på svenska.
Som ett matigt tillbehör gjorde jag ugnsrostade grönsaker (squash, lök, tomat, potatis) som jag blandade med Paulúns superris (innehåller råris, svartögda bönor, quinoa och solrosfrön). 




Ingredienser:
1 stort paket naturella kycklingvingar

Till glazen:
2 dl hönsbuljong
1 dl balsamico
1 dl honung
1 dl råsocker/rörsocker
2 tsk soja

1 dl sesamfrön

1. Tillred kycklingvingarna i ugnen enligt instruktionerna på paketet.
2. Gör såsen under tiden: Blanda alla ingredienserna förutom sesamfröna i en liten kastrull och koka ihop i ca 20 minuter (eller tills blandningen verkar klibbig) på medelvärme.
3. Rulla de färdiga kycklingvingarna i glazen och placera dem sedan på ett serveringsfat. Häll resten av glazen på vingarna och strö över sesamfrön.
4. Servera som sådana som fingerfood, tillsammans med en sallad eller som jag gjorde, med grönsaksris.






Höstlig rödbetssoppa

onsdag 25 september 2019




Rödbetan är en riktig skönhet med sin djuplila färg … som visserligen kan vara svår att avlägsna.  Använd kökshandskar och var försiktig så går det nog bra. I den här soppan finns det förutom rödbeta, blomkål, lök, vitlök, squash och örter. Jag rostade grönsakerna först i ugnen och kokade dem sedan färdiga i buljong. Slutligen mixade jag soppan slät och serverade den med rostade kurbitsfrön och smulad getost. Supergott, hälsosamt och en fröjd för ögat.

Ingredienser till första plåten med grönsaker:

1 blomkålshuvud i mindre bitar, använd också bladen
1-2 gula lökar i bitar
1 mellanstor squash (jag använde gul och avlägsnade det hårda skalet)
salt
svartpeppar
rapsolja
fransk dragon
timjan


Ingredienser till plåten med rödbetor:

1 jättestor rödbeta eller 2-3 mindre, skalade och skurna i bitar
1 kluster vitlök, ituskuret
mycket oreganoblad
salt
svartpeppar
rapsolja




1. Rosta plåtarna med grönsaker i 200 grader tills grönsakerna är al dente.

2. Häll dem i en kastrull och häll på kokande vatten så att det täcker. Sätt till den rostade vitlöken utan skal (lämna bort lite klyftor om du inte vill ha mycket vitlökssmak) och buljongtärningar eller grönsaksfond.

3. Koka ihop i 5-10 minuter.

4. Blanda ner 100 g Crème Bonjour -ost med smaken bacon & lök.

5. Mixa soppan slät. Avsmaka med lite vit balsamico/vinäger och riv ner lite pepparrot enligt smak. Pressa ännu ner saften från en halv citron.




Om du inte är nöjd med smaken kan du justera den till belåtenhet helt på ditt eget sätt. Jag serverade lite rostade kurbitsfrön och smulad getost i min soppa och tyckte den smakade sagolikt just så.






Under etiketten "rödbetor" hittar du bloggens övriga rödbetsdelikatesser.

Himmelska ugnstorkade tomater på två sätt

fredag 20 september 2019




Har du testat att torka tomater i ugnen? Om du har så vet du att det är världens enklaste grej och att du kan välja olika sorters tomater och det blir alltid urgott. För dig som inte har prövat kommer här två lite olika recept på ugnstorkade tomater: i det första står de halverade tomaterna inne i ugnen i 3-4 timmar (om de är stora) och läggs sedan i en olje-ört-vitlökslag, i det andra receptet blandas tomathalvorna först med örter, salt, balsamico och olja innan de sätts in i ugnen i 1-2 timmar (små tomater).




1. Ugnstorkade tomater i örtolja (receptet från "Landleys kök" bloggen)

Ingredienser till en liten burk (4 dl):
1 kg tomater (jag tog egna små gula och röda)
salt
vitlöksklyftor
2-3 dl olivolja
färska örter såsom timjan, oregano, rosmarin (välj det du vill eller blanda)

1. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan uppåt på en ugnsplåt. Salta.

2. Ställ in plåten i 150 grader varm ugn på nedre falsen. Om du har stora tomathalvor tar det 3-4 timmar, medan små som mina blir klara på 1-2 timmar. Nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden
så rinner saften lättare ut. Tomaterna är klara när de inte längre vätskar och har börjat torka. Sänk värmen om de verkar bli för mörka.

3. Låt tomaterna svalna och lägg sedan ner dem i en väl rengjord glasburk. Skala och halvera vitlöksklyftorna och fördela dem i burken. Riv i färsk oregano och timjan. Salta och peppra. Häll på olja så det täcker och skruva på locket. Förvara i kylskåp.







2. Ugnsrostade tomater med örter och balsamico (receptet från bloggen "Ruskigt gott")

Jag bjöd på svamppesto crostini dekorerade med dessa ruskigt goda tomater som inledning på en matlagningskväll tillsammans med Svenska kvinnoklubben i Tammerfors. Och det visade sig att svamprisotton också gillade de här söta små underverken. Lämpligt med salt, lite balsamico och massvis med blandade örter är hemligheten bakom den förförande smaken. Och köket doftar naturligtvis underbart!

Ingredienser:

500 g körsbärstomater (använde små plommontomater)
blandade färska örter (jag hade persilja, timjan, basilika och rosmarin)
5 msk olivolja
3 msk balsamvinäger
lite socker
3 vitlöksklyftor
(1/2 hackad färsk chili)
salt
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela alla tomaterna i halvor och lägg i en skål. Grovhacka örterna och lägg ner tillsammans med olivolja och balsamico. Strö över socker, salt och nymalen svartpeppar. Rör om ordentligt.
2. Lägg tomathalvorna på en plåt med bakplåtspapper. Krossa och skala vitlöksklyftorna och lägg med på plåten. Sätt in i ugnen i en timme. Jag lät dem stå inne i nästan 1,5 timme och naggade snittytan med en gaffel efter halva tiden.




P.S. Tomaterna smakar faktiskt betydligt bättre än bilden ger vid handen. Så härliga som topping på en bruschetta eller som tillbehör till olika rätter.



Kantarellpasta + vintips

söndag 15 september 2019





Vem tackar väl nej till ett superbt läckert och enkelt recept på en kantarellsås till pastan? Jag måste ju medge att jag inte äter pasta väldigt ofta och när det händer så använder jag vanligtvis kikärtspasta i någon form. Nu köpte jag i varje fall ett paket färskpasta och kunde konstatera att kombon kantarellsås+pasta är ganska oslagbar. Dessutom finns det gott om kantareller gömda i skogen efter några dagars regn. Ut och plocka korgen full!
Det ursprungliga receptet finns på Rosa Viini & Ruoka -sajten (på finska) och går under namnet Sinkun kanttarellipasta ...fast det räckte nog väl till två stora portioner. Varje recept på sajten är försett med ett matchande vin, vilket underlättar vinvalet när man står och skrapar sig i huvudet.




Ingredienser:

1 paket färskpasta

0,5 liter kantareller
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk smör + 2 msk olja
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 tsk oregano (jag tog färsk oregano och timjan)
1 tsk salt
1 msk citronsaft
svartpeppar

1. Koka färskpastan enligt förpackningens direktiv. Ställ åt sidan.

2. Skär löken och vitlöken i små bitar. Hetta upp smör-oljeblandningen i stekpannan och lägg i löken. Fräs den på medelvärme tills den är mjuk. Bränn den inte.

3. Riv de putsade kantarellerna i mindre bitar och lägg till dem. Stek tills vätskan har avdunstat.

4. Häll i det vita vinet och låt koka några minuter.

5. Blanda ner grädden och smaksätt med lite oregano och salt. Låt sjuda ännu några minuter.

6. Sätt till citronsaften.

7. Häll den avrunna kokta pastan i pannan med såsen och blanda om. Jag lät lite av kokvattnet åka med. Strö oregano och timjan över härligheten och servera gärna med ett glas rött. Jag serverade också lite söta ugnsrostade tomater till och det var ingen dum idé. Gräddiga rätter behöver ofta ett lite sötsyrligt tillbehör. Receptet på tomaterna dyker upp på bloggen inom kort. Jag dekorerade med  grönkålschips, som stod framme på bordet och drog några varv med svartpepparkvarnen över portionerna (efter fotograferandet).




Vinvalet föll på det italienska Il Barone Rosso. Druvan är Sangiovese och vinet är fylligt med mjuka och runda tanniner och en lång behaglig och lite sötaktig eftersmak. Första klunken av vinet kändes otroligt fyllig och stark, men småningom förändrades smaken. Öppna vinet eller häll det i glasen en halv till en timme i förväg så får du ut det mesta av vinet. Det matchar pasta- och gryträtter och passar också bra till grillat. Vinet är förpackat i plastflaska och kostar 11 euro för 1 liter. Finns också som lådvin.














Vansinnigt läckra rödvinspäron & punschgrädde

fredag 13 september 2019



Sällan har päronträden gett en så här riklig skörd. Problemet är att frukten blir mjuk och brun invändigt rätt så fort, så päronfabriken är i gång från morgon till sen kväll. Päronen som stormen ruskat ner från träden går inte längre att använda men det finns somliga som lyckligtvis uppskattar dem; nämligen hjortarna och rådjuren. De kommer att få sig ett skrovmål under veckoslutet. På bloggen finns sedan tidigare päronmarmelad , olika päroninläggningar och under etiketten "päron" lite smått och gott om du också står med ett gäng päron som du inte vet vad du ska ta dig till med. 
I år gjorde jag också timjan- och ingefärspäron enligt fjolårets recept. Supergott! Dagens rödvinspäron kokade jag i rödvin med apelsinskivor och lite kryddor och banne mig så vansinnigt gott det blev. De fem talkokillarna, som fick päronen med punschgrädde till dessert efter att ha jobbat tungt hela dagen, var faktiskt riktigt lyriska och tyckte det var en suverän avslutning på middagen. Bättre betyg kan man väl inte få?



I går gjorde jag en dubbel sats av lagen och kokade tre omgångar päron i samma lag för att sedan djupfrysa päronen i lagen för kommande dessertbehov.



Ingredienser till en sats rödvinspäron:

ca 8-12 fasta, ej för mogna päron, skalade och kärnhuset borttaget 
7,5 dl (medelfylligt)  rödvin
200 g florsocker 
1 msk honung
1 ekologisk apelsin i skivor
1 vaniljstång eller 1/2 msk vaniljessens
4 korn svartpeppar
1 stjärnanis

1. Förbered lagen: koka upp rödvinet med kryddorna, apelsinskivorna, honungen och sockret.
2. Lägg försiktigt ner de skalade päronen. Täck och låt sjuda tills de känns mjuka när du sticker en knivspets igenom dem. Beroende på päronens storlek tar det mellan 10-20 minuter.
3. Lyft bort dem ur lagen. Koka ihop lagen utan lock tills den tjocknar lite. Häll den på päronen. Päronen kan gott och väl ligga i lagen och dra i sig de goda kryddsmakerna till nästa dag.
4. Servera desserten kall med punschgrädde (vispad grädde med tillräckligt med punsch i) till.






Fotona på de färdiga portionerna blev tyvärr inte så bra på grund av brådskan som rådde.
Njut av helgen!






Knock-out plommonchutney

söndag 8 september 2019




Vill du ha ännu ett smarrigt plommonrecept? Jag hoppas det för den här chutneyn med citron, rödlök, senapsfrön, korianderfrön, vitlök och chili tillför det där lilla extra till alla dina rätter med vilt och kött. En av Landebistros favoriter. Det ursprungliga receptet är taget från bloggen "Tanten, katten & täppan", men jag har gjort små ändringar i mitt recept. maud.allas.se/sa-mognar-alla-plommonen-pa-en-och-samma-gang/



Mustig plommonchutney med sting:

1,5 kilo plommon
1 dl vatten
saften av 2 stora citroner
1 kilo strösocker (sockermängden kan minskas med ca hälften om du inte vill ha en söt chutney, 1/2 kilo syltsocker lär ska fungera bra)
4 msk salt
3 dl rödvinsvinäger (jag tog ca 1,5 dl röd balsamico i stället)
1/2 kilo rödlök (jag tog 3 gula lökar och en röd)
1 hel vitlök (jag tog 3 stora klyftor)
1/2 dl gula senapsfrön (jag satte dessutom till 1/2 dl lite mortlade korianderfrön)
1 tsk cayennepeppar (jag tog i stället lite torkad mortlad chili)
1-2 tsk chilipulver eller chiliflakes (alternativt färsk hackad chili efter valfri styrka)

Lägg plommonen i en stor, tjockbottnad gryta och häll över 1 dl vatten. Koka under lock, ca 15 minuter, tills kärnorna lossnar. Ta upp med hålslev och plocka bort alla kärnorna. (Jag kärnade ur plommonen först...det är lite jobbigt att hitta alla kärnorna.)
Lägg tillbaka de urkärnade plommonen i grytan och tillsätt vinäger, socker, salt, citronsaft, senaps- och korianderfrön, hackad lök och hackad vitlök. Koka på låg värme i ca 30-40 minuter, utan lock. Lägg i kryddorna när ca 10 minuter av koktiden återstår.
Tillsätt pektin på slutet, enligt beskrivning på förpackningen (jag gjorde det inte), speciellt om plommonen är riktigt mogna, för att chutneyn ska bli riktigt stel. Ta av plattan och skumma vid behov. Häll upp i rena burkar och sätt på locken när chutneyn svalnat något.




Jättegott till kyckling, biff, tacos, morotsbiffar, hårdost och i synnerhet till vilt. Rör ner ett par matskedar i gräddsåsen eller använd några teskedar i crème fraîchen så får du en god dipp.
Jag serverade den nyligen till en älg- och svampterrin som jag bjöd på till förrätt. Gudomligt läcker!


På tallriken gör plommonchutneyn sällskap med  https://forreliini.blogspot.com/2018/07/godaste-inlagda-gurkorna.html och 

Squashbröd(G,L) & plommonsylt

söndag 1 september 2019



Här i Landebistros kök råder bråda tider med konservering och syltning av sommarens skörd. Man hinner liksom inte riktigt med då man vill ta till vara alla fina frukter. Plommon-, päron- och äppelträden bara dignar under all frukt som tyvärr mognar samtidigt. Dessutom försöker jag använda squash/zucchini på alla möjliga sätt: jag grillar, steker, fyller, gör carpaccio, gratänger, lasagne och bröd. Ingefärssyltad squash hör också till favoriterna. Härligt då man vet att inga gifter har vidrört grönsakerna och frukterna. Under etiketten "squash" hittar du en mängd recept värda att testa. Dagens recept är en hälsosam brödfavorit som innehåller mycket squash och ägg. Originalreceptet är Åse Falkmans "Zucchinibaguetter" (56 kilo bloggen). 



Ingredienser för ca 8 -10 st små portionsbröd/baguetter:

6 ägg
4 dl riven squash (ca 1 stor)
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1/2 dl pofiber
1/2 dl solroskärnor
3 msk sesamfrön
1/2 dl chiafrön
2,5 msk fiberhusk/psyllium
2 tsk bakpulver
1/2 tsk-3/4 tsk havssalt
(1 msk brödkryddor)
(1 riven vitlöksklyfta)
1 dl riven ost

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa äggen luftiga. Riv squashen och krama ur överflödig vätska.
3. Blanda ner squashen i äggsmeten.
4. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem och den rivna osten i ägg-squashdegen.
5. Låt svälla i ca 10-15 minuter.
6. Forma avlånga eller runda baguetter/portionsbröd och lägg på plåt klädd med bakpapper.
7. Grädda i ca 25 minuter eller tills bröden har fått fin färg och är genomgräddade.




Den här enkla plommonsylten med kanel och rosmarin är god på rostat bröd, till dessertostar och pannkakor bla.

Gul plommonsylt (ca 3 medelstora burkar):

500 g gula plommon utan kärnor
0,5 dl vatten
1,5 dl syltsocker
0,5 dl farinsocker
1 rosmarinkvist
1 kanelstång

Lägg de urkärnade och halverade plommonen i en kastrull. Lägg till vatten, socker, rosmarin och kanel och koka ca 10 minuter utan lock tills konsistensen är lämplig. Häll sylten i steriliserade glasburkar och förvara svalt.