Vansinnigt läckra rödvinspäron & punschgrädde

fredag 13 september 2019



Sällan har päronträden gett en så här riklig skörd. Problemet är att frukten blir mjuk och brun invändigt rätt så fort, så päronfabriken är i gång från morgon till sen kväll. Päronen som stormen ruskat ner från träden går inte längre att använda men det finns somliga som lyckligtvis uppskattar dem; nämligen hjortarna och rådjuren. De kommer att få sig ett skrovmål under veckoslutet. På bloggen finns sedan tidigare päronmarmelad , olika päroninläggningar och under etiketten "päron" lite smått och gott om du också står med ett gäng päron som du inte vet vad du ska ta dig till med. 
I år gjorde jag också timjan- och ingefärspäron enligt fjolårets recept. Supergott! Dagens rödvinspäron kokade jag i rödvin med apelsinskivor och lite kryddor och banne mig så vansinnigt gott det blev. De fem talkokillarna, som fick päronen med punschgrädde till dessert efter att ha jobbat tungt hela dagen, var faktiskt riktigt lyriska och tyckte det var en suverän avslutning på middagen. Bättre betyg kan man väl inte få?



I går gjorde jag en dubbel sats av lagen och kokade tre omgångar päron i samma lag för att sedan djupfrysa päronen i lagen för kommande dessertbehov.



Ingredienser till en sats rödvinspäron:

ca 8-12 fasta, ej för mogna päron, skalade och kärnhuset borttaget 
7,5 dl (medelfylligt)  rödvin
200 g florsocker 
1 msk honung
1 ekologisk apelsin i skivor
1 vaniljstång eller 1/2 msk vaniljessens
4 korn svartpeppar
1 stjärnanis

1. Förbered lagen: koka upp rödvinet med kryddorna, apelsinskivorna, honungen och sockret.
2. Lägg försiktigt ner de skalade päronen. Täck och låt sjuda tills de känns mjuka när du sticker en knivspets igenom dem. Beroende på päronens storlek tar det mellan 10-20 minuter.
3. Lyft bort dem ur lagen. Koka ihop lagen utan lock tills den tjocknar lite. Häll den på päronen. Päronen kan gott och väl ligga i lagen och dra i sig de goda kryddsmakerna till nästa dag.
4. Servera desserten kall med punschgrädde (vispad grädde med tillräckligt med punsch i) till.






Fotona på de färdiga portionerna blev tyvärr inte så bra på grund av brådskan som rådde.
Njut av helgen!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar