Himmelska ugnstorkade tomater på två sätt

fredag 20 september 2019




Har du testat att torka tomater i ugnen? Om du har så vet du att det är världens enklaste grej och att du kan välja olika sorters tomater och det blir alltid urgott. För dig som inte har prövat kommer här två lite olika recept på ugnstorkade tomater: i det första står de halverade tomaterna inne i ugnen i 3-4 timmar (om de är stora) och läggs sedan i en olje-ört-vitlökslag, i det andra receptet blandas tomathalvorna först med örter, salt, balsamico och olja innan de sätts in i ugnen i 1-2 timmar (små tomater).




1. Ugnstorkade tomater i örtolja (receptet från "Landleys kök" bloggen)

Ingredienser till en liten burk (4 dl):
1 kg tomater (jag tog egna små gula och röda)
salt
vitlöksklyftor
2-3 dl olivolja
färska örter såsom timjan, oregano, rosmarin (välj det du vill eller blanda)

1. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan uppåt på en ugnsplåt. Salta.

2. Ställ in plåten i 150 grader varm ugn på nedre falsen. Om du har stora tomathalvor tar det 3-4 timmar, medan små som mina blir klara på 1-2 timmar. Nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden
så rinner saften lättare ut. Tomaterna är klara när de inte längre vätskar och har börjat torka. Sänk värmen om de verkar bli för mörka.

3. Låt tomaterna svalna och lägg sedan ner dem i en väl rengjord glasburk. Skala och halvera vitlöksklyftorna och fördela dem i burken. Riv i färsk oregano och timjan. Salta och peppra. Häll på olja så det täcker och skruva på locket. Förvara i kylskåp.







2. Ugnsrostade tomater med örter och balsamico (receptet från bloggen "Ruskigt gott")

Jag bjöd på svamppesto crostini dekorerade med dessa ruskigt goda tomater som inledning på en matlagningskväll tillsammans med Svenska kvinnoklubben i Tammerfors. Och det visade sig att svamprisotton också gillade de här söta små underverken. Lämpligt med salt, lite balsamico och massvis med blandade örter är hemligheten bakom den förförande smaken. Och köket doftar naturligtvis underbart!

Ingredienser:

500 g körsbärstomater (använde små plommontomater)
blandade färska örter (jag hade persilja, timjan, basilika och rosmarin)
5 msk olivolja
3 msk balsamvinäger
lite socker
3 vitlöksklyftor
(1/2 hackad färsk chili)
salt
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela alla tomaterna i halvor och lägg i en skål. Grovhacka örterna och lägg ner tillsammans med olivolja och balsamico. Strö över socker, salt och nymalen svartpeppar. Rör om ordentligt.
2. Lägg tomathalvorna på en plåt med bakplåtspapper. Krossa och skala vitlöksklyftorna och lägg med på plåten. Sätt in i ugnen i en timme. Jag lät dem stå inne i nästan 1,5 timme och naggade snittytan med en gaffel efter halva tiden.




P.S. Tomaterna smakar faktiskt betydligt bättre än bilden ger vid handen. Så härliga som topping på en bruschetta eller som tillbehör till olika rätter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar