Örtgratinerad lax

måndag 29 juli 2019



Den här goda laxrätten är sprängfylld med somriga smaker och färger. Mycket lätt att tillaga i ugnen och sedan låta svalna en aning innan den avnjuts. Jag tycker att alla fiskrätter är mycket godare kalla och vi åt hälften först nästa dag till lunch och som vanligt konstaterade vi att smakerna hade utvecklats ytterligare under natten i kylskåpet.

Det ursprungliga receptet, som är på finska hittar du här. Då kommer du in på sajten www.rosaviinijaruoka.fi, där du hittar en mängd fina recept med tillhörande vinrekommendationer. Jag har gjort några små förändringar i receptet.

Ingredienser:

600 g laxfilé utan ben
rikligt med bladpersilja och övriga färska örter såsom mynta, dill och koriander, sammanlagt 2-3 dl finhackade örter
1 schalottenlök (jag tog sommarlök)
2 medelstora mogna tomater
1 ekologisk citron (jag tog finhackad inlagd citron)
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
20 g parmesanost
15 g pinjenötter (lämnade bort dem...hade glömt köpa)
salt
peppar

1. Värm ugnen till 180 grader. 
2. (Skölj, torka och) finhacka örterna. Hacka lök och vitlök, tärna tomaterna, riv parmesanen och ca hälften av citronskalet. Blanda allt detta med örterna.
 3. Blanda också ner olivoljan och saften av halva citronen. Smaksätt med salt och peppar.
4. Placera laxfilén med skinnsidan ner i en ugnsform och salta och peppra. Bred ut ett jämnt täcke av örtmassan på laxen och avsluta med pinjenötterna.
5. Stek i ugnen 15-20 minuter.








Glutenfria squashrösti + vintips

måndag 22 juli 2019



Nu är det härliga squash/zucchinitider mina vänner! Det enda problemet med squashen är att den i sig själv är lite smaklös, så den måste piffas upp lite extra för att få den där wow-faktorn. Här använde jag mina långa gröna squash och satte till kikärtsmjöl och en lämplig mängd kryddor. Och slutresultatet blev så mycket bättre än jag vågat hoppas på. Fantastiskt goda både varma och kalla! Och friteringen gick hur bra som helst! 
I samarbete med rosaviinijaruoka testade jag detta recept, som fungerade perfekt utan några som helst ändringar https://www.rosaviinijaruoka.fi/resepti/kesakurpitsa-rostit/ (på finska).

Ingredienser:
2 medelstora rivna squash
1 riven lök (jag använde 2 sommarlökar och klippte också med lite av blasten)
2 tsk salt
150 g kikärtsmjöl
40 g färsk ingefära
2  vitlöksklyftor
1 röd chili
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
2 tsk citronsaft
1 bunt färsk koriander (jag dekorerade i stället med ätliga tagetesblommor)
svartpeppar
4 dl rapsolja till friteringen

1. Börja med att riva squash, chili, skalad ingefära och vitlök. Riv av korianderbladen och blanda en del i rivet och spara resten till dekorationen.

2. Krama överloppsvätskan ur det rivna och lägg det ännu på hushållspapper för att få bort mer vätska. Tillsätt sedan 1 tsk salt.

3. Blanda de torra kryddorna och kikärtsmjölet i en stor bunke. Sätt till ca 1 dl vatten (inte mer). Frityrdegen ska vara i tjockaste laget.

4. Blanda det rivna ordentligt med degen och avsmaka med salt och peppar.


5. Hetta upp oljan i en gryta till 180 grader. Oljan är tillräckligt varm när en liten klick smet blir guldbrun på 40 sekunder. Gör runda röstin med hjälp av två skedar och sänk försiktigt ner dem i oljan. Stek 3-4 minuter och vänd dem efter halva tiden. Den färdiga röstin är guldbrun och frasig.


6. Garnera med koriander eller blommor och dippa i någon sås om du vill.







Jag valde att kombinera röstina med ett italienskt organiskt Appassimentovin. Casa Marrone Appassimento Bianco är ett friskt och fruktigt veganskt vin och innehåller en aning restsocker, som gör att det passar perfekt till röstina. Utmärkt till sallader och fisk. Vi drack det också till huvudrätten, som var en örtgratinerad lax. Receptet på laxen kommer om några dagar. Vinet är ett utomordentligt sommarvin och kostar 13 euro. Kom ihåg att servera det väl kylt!



Vinet är ur Rosa Viini & Ruokas sortiment och finns att köpa på Alko. Jag fick en flaska för att matcha det med ett lämpligt recept. 

Behöver du flera härliga squashrecept? Ta då en titt i bloggarkivet under etiketten squash … där finns en hel del.

Nasi goreng

tisdag 16 juli 2019




Den här indonesiska "pyttipannan" består vanligtis av stekt ris, kyckling, chili, ingefära, lök, vitlök, ägg, ärter, kryddor och olja. Jag blev bekant med rätten första gången under studietiden men i det receptet användes griskött och räkor i stället för kyckling. Nasin är en verklig kameleont, men jag tycker det viktigaste är att krydda ordentligt … det ska vara lite eldigt men inte för hett. Här bestämmer var och en själv. Beträffande riset vill jag påpeka att det inte får vara nykokt; koka det helst dagen före eller låt det åtminstone stå 2-4 timmar innan stekningen. Annars kan slutresultatet bli grötigt. Jag utgick från detta recept (på finska), men gjorde som vanligt lite ändringar (inom parentes). Nasi goreng brukar också gå hem hos barnen. Man kan ställa fram en skål med extra chili eller en flaska sweet chilisås för dem som önskar mer hetta.

Inom ramen för ett samarbete med www.rosaviinijaruoka.fi kommer jag att testa deras recept i min matlagning under sommaren och ibland också kombinera maten med ett lämpligt vin från de vin de marknadsför. Sajten innehåller för övrigt nästan tusen intressanta och rätt så lättlagade recept med ett matchande vin för varje recept. Mycket behändigt när den egna fantasin tryter!



Ingredienser:

4 kycklingfiléer
1 röd paprika
ca 3 cm färsk ingefära
1 mild/medium röd chili (jag tog 2 st.)
2 vilköksklyftor
2 sommarlökar med blast
(3 tsk gul currypasta)
6 dl kokt ris (basmati)
1 dl rapsolja (+mer till riset)
2 ägg (kunde ha varit 3)
1 dl ärter

Gör så här:

1. Skala och hacka/riv ingefäran.Skär paprikan i små bitar.Skiva chilin och avlägsna fröna. Hacka löken och vitlöken.Strimla kycklingfiléerna.Värm oljan i en stekpanna och fräs lök, ingefära och chili (+currypasta) en stund. Sätt till kycklingen och stek den nästan klar. Sätt till paprikan och fortsätt steka tills den är mjuk och kycklingen är klar.

2. Värm lite olja i en (wok)panna och stek det kalla riset tills det får lite färg och blir varmt. Sätt till mer olja om riset verkar fastna i pannan. Gör en fördjupning i mitten av riset och knäck i äggen. Låt dem stelna en stund och blanda dem sedan med riset.

3. Blanda ner kyckling-grönsaksfräset i riset tillsammans med ärterna och ta bort från plattan. Kontrollera smakerna. Jag blandade också ner lite soja. Garnera med chili, lökblast och ärtskidor eller koriander. Servera varm.












Vi drack detta vin, som vi brukar kalla husets vita. Mycket gott till asiatiska rätter.

Shredded beef, dvs. rivet kött + vintips

torsdag 11 juli 2019



Den här rätten blev till när jag stötte på en nästan två år gammal högrev i frysen. Vädret var kyligt och det behövdes lite kryddig mat för att få upp värmen så jag valde att använda mycket kryddor, lite apelsinsaft och älgfond (som jag också hade i frysen) för att få ett riktigt härligt supermört kött med mycket smak. Ett experiment som utföll till belåtenhet. Ett potatismos suger bra upp den goda såsen, tacos eller tortillas igen gör rätten mer mexikansk. Nu blev det ingenting sådant utan grillade kålklyftor, en tomatsalsa, salviarucolapesto och ett gott surdegsbröd till.

Ingredienser:
ca 1 kg högrev, brisket (eller annat lämpligt nötkött)

Kryddblandningen till köttet:
1 1/2 msk chipotlepulver/rökt paprikapulver(pimentón) + cayennepeppar
1 msk paprikapulver
1 msk torkad oregano
2 tsk 4spice kryddblandning(koriander, kardemumma, ingefära, muskot) eller kryddblandning enligt eget val
1 tsk korianderpulver
2 tsk lökpulver eller vitlökspulver
1-2 tsk salt
svartpeppar

Blanda alla kryddorna och massera köttet med 4-5 tsk av blandningen. 


Såsen:
1-2 msk olivolja
5 vitlöksklyftor, hackade
1 lök, hackad
ca 1,8 dl apelsinsaft
2 msk limesaft
1 burk (400 g) krossade tomater
ca 5 dl köttbuljong (jag använde egen älgfond)
vatten
salt
peppar

1. Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad gryta över het värme. Sätt till köttstycket och bryn det på alla sidor. Ta upp det och lägg åt sidan så länge.


2. Skruva ner värmen till medium. Sätt till mer olja om grytan ser torr ut. Bryn löken och vitlöken i några minuter tills de är mjuka.

3. Häll i apelsin- och limesaften och skrapa grytbottnet så löken blandas med saften. Sätt tillbaka köttet i grytan och den återstående kryddblandningen, tomaterna, buljongen och tillräckligt med vatten så köttet nästan är täckt.

4. Sätt på locket och låt såsen koka upp och skruva sedan ner värmen så att såsen bara bubblar. Koka i två timmar med locket på och sedan 30 minuter utan lock tills köttet är genommjukt. Beroende på köttbit kan koktiden variera: koka hellre för mycket än för lite. Riv sedan isär köttet med två gafflar. Om du använder slow cooker kan du räkna med ca 6-8 timmar på låg värme.

5. Låt såsen koka ihop utan lock i 20-30 minuter tills du tycker den är lämpligt tjock. Avsmaka med salt och eventuellt mera kryddor.

6. Blanda köttet med så mycket av såsen du vill. Servera den överblivna såsen vid sidan om (eller djupfrys den).












Vi drack det här intressanta australiensiska rödvinet till måltiden. Det heter Johnny Q och druvan är Tempranillo, som inte är så vanlig i Australien men för övrigt hör till mina favoritdruvor. I doften kunde skönjas körsbär och övriga mörka bär samt rostade kryddor. Den mycket angenäma fylliga smaken gick hand i hand med doften. Vinet kostar 13 euro och kan rekommenderas till kryddiga kötträtter och som allroundvin till grillat. Även utmärkt till hårda ostar.

Salviarucolapesto + 6 övriga pestorecept

söndag 7 juli 2019



I Landebistros kök är förbrukningen av örter enorm; i synnerhet på sommaren då jag odlar egna örter i stora lådor. Det känns bra att bara tassa ut barfota och plocka åt sig det man är sugen på just då. Jag använder färska örter när jag tillreder ugnsgrönsaker, steker svamp, fisk, fågel och kött, i alla soppor, såser och gratänger … de går att använda till otroligt mycket och dessutom är de ju perfekta att smycka ut maten med. Den här knapriga, lite grova peston får smaklökarna att sjunga lovsånger och den lämpar sig till fisk, fågel, kött och grönsaker.




Ingredienser:

1 kruka salvia
ungefär lika mycket rucola (det är inte så noga)
50 g pinjefrön
ca 70 g parmesan eller pecorino
ca 3/4 dl olivolja av bra kvalitet
en skvätt citronsaft
lite salt

Hacka salvian och rucolan grovt. Rosta pinjefröna i en torr och ganska het stekpanna. Hyvla osten till flarn. Vänd försiktigt samman alla ingredienserna. Tillsätt oljan, citronsaften och saltet. Låt stå en timme före serveringen så smakerna har tid att utvecklas.






Jag serverade peston till grillade kålklyftor, mexikansk pulled beef och tomatsallad. Receptet på köttet dyker upp inom en vecka.



Övriga goda pestorecept:

Smulpaj med körsbär och choklad

torsdag 4 juli 2019




I år var det första året vi hann skörda körsbären innan fåglarna fick sig ett skrovmål! Som syns på bilden är vissa en aning ljusa till färgen men helt ätbara ändå. Jag har gjort körsbärsclafoutis många gånger (receptet finns inte på bloggen om någon undrar) men nu ville jag göra en smulpaj med mandelmjöl, havregryn och mörk choklad. Vi åt en del samma dag den kom ur ugnen, men det visade sig nästa dag då den stått i källaren över natten, att körsbärssmaken hade utvecklats och blivit starkare. Så med andra ord vinner pajen på att stå och gotta till sig en natt. Mycket god tillsammans med glass eller vaniljsås. Jag valde grekisk yoghurt, som jag blandade lite lönnsirap i. Vi njöt av pajen till eftermiddagskaffet nere på bryggan i gassande sol… med assistenten och ett litet glas kaffelikör.



Smuldeg:
100 g kallt smör
1 dl mandelmjöl (eller vetemjöl om du vill)
1 dl havregryn
1/2-1 dl socker (jag använde bara 1/2 dl muscovadosocker)
1 tsk vaniljsocker
50 g mörk choklad (70-86 %), finhackad

Fyllning:
4-5 dl urkärnade körsbär
1-2 msk socker
1 msk potatismjöl

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär smöret i tärningar och lägg dem i en bunke. Tillsätt mjöl, havregryn och socker.
3. Nyp ihop till en smulig massa. Tillsätt chokladen.
4. Fyllning: Blanda körsbären med socker och potatismjöl. Lägg bären i en smord pajform, ca 20 cm i diameter. Fördela smuldegen över bären.
5. Grädda pajen mitt i ugnen i 20-25 minuter.













Blomsterströsslet på yoghurten kommer från ADD:WISE. De marknadsför ekologiska kryddor och övriga produkter. Här hittar du ADD:WISE återförsäljare i Finland.