Shredded beef, dvs. rivet kött + vintips

torsdag 11 juli 2019



Den här rätten blev till när jag stötte på en nästan två år gammal högrev i frysen. Vädret var kyligt och det behövdes lite kryddig mat för att få upp värmen så jag valde att använda mycket kryddor, lite apelsinsaft och älgfond (som jag också hade i frysen) för att få ett riktigt härligt supermört kött med mycket smak. Ett experiment som utföll till belåtenhet. Ett potatismos suger bra upp den goda såsen, tacos eller tortillas igen gör rätten mer mexikansk. Nu blev det ingenting sådant utan grillade kålklyftor, en tomatsalsa, salviarucolapesto och ett gott surdegsbröd till.

Ingredienser:
ca 1 kg högrev, brisket (eller annat lämpligt nötkött)

Kryddblandningen till köttet:
1 1/2 msk chipotlepulver/rökt paprikapulver(pimentón) + cayennepeppar
1 msk paprikapulver
1 msk torkad oregano
2 tsk 4spice kryddblandning(koriander, kardemumma, ingefära, muskot) eller kryddblandning enligt eget val
1 tsk korianderpulver
2 tsk lökpulver eller vitlökspulver
1-2 tsk salt
svartpeppar

Blanda alla kryddorna och massera köttet med 4-5 tsk av blandningen. 


Såsen:
1-2 msk olivolja
5 vitlöksklyftor, hackade
1 lök, hackad
ca 1,8 dl apelsinsaft
2 msk limesaft
1 burk (400 g) krossade tomater
ca 5 dl köttbuljong (jag använde egen älgfond)
vatten
salt
peppar

1. Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad gryta över het värme. Sätt till köttstycket och bryn det på alla sidor. Ta upp det och lägg åt sidan så länge.


2. Skruva ner värmen till medium. Sätt till mer olja om grytan ser torr ut. Bryn löken och vitlöken i några minuter tills de är mjuka.

3. Häll i apelsin- och limesaften och skrapa grytbottnet så löken blandas med saften. Sätt tillbaka köttet i grytan och den återstående kryddblandningen, tomaterna, buljongen och tillräckligt med vatten så köttet nästan är täckt.

4. Sätt på locket och låt såsen koka upp och skruva sedan ner värmen så att såsen bara bubblar. Koka i två timmar med locket på och sedan 30 minuter utan lock tills köttet är genommjukt. Beroende på köttbit kan koktiden variera: koka hellre för mycket än för lite. Riv sedan isär köttet med två gafflar. Om du använder slow cooker kan du räkna med ca 6-8 timmar på låg värme.

5. Låt såsen koka ihop utan lock i 20-30 minuter tills du tycker den är lämpligt tjock. Avsmaka med salt och eventuellt mera kryddor.

6. Blanda köttet med så mycket av såsen du vill. Servera den överblivna såsen vid sidan om (eller djupfrys den).












Vi drack det här intressanta australiensiska rödvinet till måltiden. Det heter Johnny Q och druvan är Tempranillo, som inte är så vanlig i Australien men för övrigt hör till mina favoritdruvor. I doften kunde skönjas körsbär och övriga mörka bär samt rostade kryddor. Den mycket angenäma fylliga smaken gick hand i hand med doften. Vinet kostar 13 euro och kan rekommenderas till kryddiga kötträtter och som allroundvin till grillat. Även utmärkt till hårda ostar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar