Tian - grönsaksrätt från Provence

söndag 12 augusti 2018



Du kan använda säsongens grönsaker i den här hälsosamma, mumsiga och vackra franska grönsaksrätten. Namnet tian är egentligen namnet på den keramiska ugnsformen med utåtsluttande kanter aom fransmännen använder till den här rätten. Min form på bilden är en vanlig ugnsform, för jag äger ingen riktig tian. Jag använde tomater, squash, aubergine, lök, vitlök och en mängd olika örter. Paprika gör sig också mycket bra i tianen. Kan ätas som en vegetarisk huvudrätt med ett gott bröd eller som sidorätt. Jag föredrar att äta den kall, gärna först nästa dag, eftersom de härliga smakerna då framträder extra mycket!

Ingredienser:
4 stora tomater 
1 medelstor grön squash
1 medelstor gul squash
1 aubergine
2 stora gula lökar
4-6 stora vitlöksklyftor
4 lagerblad
färska eller torkade örter såsom: timjan, rosmarin, persilja, basilika
ca 4 msk olivolja
1 msk grovt salt
salt
svartpeppar


1.Värm ugnen till 180 grader. Tvätta och skär auberginen i ganska tunna skivor och placera dem i en sil. Häll på det grova saltet och låt dem vila i ca 20 minuter. Skär under tiden resten av grönsakerna i skivor. Salta lätt på skivorna. Skölj aubergineskivorna under kallt rinnande vatten och torka dem. Pensla dem med olivolja.

2. Gnid ugnsformen med en ituskuren vitlöksklyfta och skär resten i tunna skivor. Placera dem på formens botten med lite olivolja eller stick in dem mellan grönsaksskivorna. Rada grönsakerna så tätt som möjligt. 

3. Häll över lite olivolja och strö på de hackade örterna. Stick in lagerbladen. Salta (grönsakerna behöver mycket salt) och peppra. Ställ in formen i ugnen och låt stå inne i ca en timme tills grönsaksskivorna är helt mjuka… inte al dente denna gång.

4. Häll bort vätskan som bildats i formen (grönsakerna avger ganska mycket). Servera tianen varm eller kall och strö över till exempel basilika eller persilja.












Från bloggarkivet har jag valt ut följande fantastiska squashrecept:




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar